STARTUP TALKS

Startup Talks | Enriko z MindMed

Zaujíma vás, ako sa úspešní ľudia dostali tam, kde sú dnes a aké majú rady pre ostatných? V StartuPeak sme sa rozhodli odštartovať iniciatívu Startup Talks, kde sa rozprávame s inšpiratívnymi ľuďmi zo slovenskej startup scény. Pýtate sa, kto títo ľudia sú? Sledujte náš blog, kde budeme rozhovory s nimi pravidelne zverejňovať!

Ako by si sa čitateľovi, ktorý ťa nepozná, predstavil?

Tých bude asi požehnane. Osobne by som sa asi predstavil ako milovník futbalu, psov a mechanických hodiniek. Často sa usmievam a ešte častejšie hundrem. Profesne by som sa v krátkosti predstavil asi ako biznisovo orientovaný právnik. Ak by som chcel strieľať do vlastných radov, tak aj ako právnik, ktorý vie počítať.

Momentálne pracujem ako Corporate Counsel (podnikový právnik) pre US biotech Mind Medicine, známy tiež ako MindMed. MindMed pracuje na viacerých klinických štúdiách s cieľom preukázať terapeutický potenciál psychadelík (napr. LSD, MDMA) pri adresovaní potrieb pacientov s rôznymi mentálnymi problémami ako sú napríklad úzkosť, ADHD atď. Skrátka zaujímavý sektor s množstvom potenciálu.

Čo sa týka mojej aktuálnej agendy, tak tá je značne rozmanitá. Od cenných papierov a príslušnej regulácie (aktuálne sme obchodovaní na NASDAQ-u ale taktiež aj v Kanade), cez corporate governance, až po každodennú revíziu rôznych kontraktov a nastavovanie legal ops procesov.

Ako si sa dostal k práci pre US biotech firmu?

Tu by som ešte len pre úplnosť doplnil, že napriek tomu, že sme biznisovo centarilozavní v US, tak materská spoločnosť je registrovaná v Kanade. Ale k veci: ja som za relatívne krátky čas prestriedal viacero miest. Cez prácu v big law, krátke skúsenosti ako investičný analytik vo VC a PE fondoch, koncipientúru v lokálnych start-upových advokátských kanceláriach, kde som pričuchol k právnej práci pre rôzne start-upy (najznámejším bude asi Exponea), som sa nakoniec dostal k práci pre startupové štúdio CEAi, ktoré malo v portfóliu viaceré US-based start-upy. Všetky boli inkorporované v Delawere a budovali rôzne produkty založené na AI. Jeden z nich (HealthMode) kúpil práve MindMed.

Máš niekoľko ročné skúsenosti s právnymi otázkami v startupoch od menších až po súčasnú firmu, ktorá je kótovaná na burze. Čo sú najčastejšie chyby, ktoré robia early-stage startupy v začiatkoch a neskôr ich mrzia?

Ja som mal šťastie na start-upy, ktoré na právnikoch úplne nešetrili, takže aj tie chyby právneho charakteru sa tam vyskytli skôr sporadicky. Ak by som však mal vypichnúť na čo by sa podľa môjho názoru mali early-stage startupy sústrediť z právneho hľadiska, tak je to určite správne nastavenie o ochrana duševného vlastníctva, najmä ak utilizujú developerov ako kontraktorov. V takomto prípade si treba dať pozor aj na nastavenie spolupráce s ohľadom na tzv. Švarcsystém. Ďalej je to nastavenie právnych vzťahov medzi samotnými foundermi a v prípade vstupu investora aj medzi foundermi a investorom. Ako dobrý občasný check-up by som odporučil founderovi pýtať sa samého seba, alebo pokojne aj niekoho iného, „čo by asi chcel vidieť investor v nasledujúcom v funding kole v mojom dataroome“, v rámci takzvaného due dilligence procesu a od toho sa odpichnúť a adekvátne prioritizovať.

Okrem zabehnutých startupov, ktoré si opisoval v predošlej otázke, Startupeak číta aj veľa budúcich founderov, founderiek. Kedy by mali pozvať do diskusie právnikov a čo sú hlavné oblasti, ktoré by mali mať pokryté od začiatku?

V zásade asi nikdy nie je príliš skoro. Osobne by som odporúčal aspoň základnú konzultáciu už pred založením spoločnosti, resp. pred započatím prác na produkte (možno s výnimkou ak ide o sólo foundera, ktorý si produkt developuje sám). Čo sa týka oblastí, tak sú to najmä tie, ktoré spomínam vyššie. Možno by som ešte doplnil, že pred začatím predaja je treba tiež poriešiť príslušnú právnu dokumentáciu ako sú napr. všeobecné obchodné podmienky, zmluva o poskytovaní služieb (alebo iné v závislosti od produktu / biznis modelu), zásady spracúvania osobných údajov atď.

Pôsobíš ako in-house právnik v startupe, kedy dáva podľa teba zmysel pre startup mať právnika inhouse vs spolupracovať s externou právnickou firmou?

Na túto otázku neexistuje univerzálna odpoveď. V zásade by som začal rozmýšľať nad zamestnaním in-house právnika v momente, kedy to začne dávať ekonomický zmysel. Čiže, ak sa bavíme napr. o pre-seed start-upe, kde kompletný balík potrebnej právnej dokumentácie vie start-up získať približne za cenu mesačnej superhrubej mzdy in-house právnika, tak držať ho na výplatnej páske zmysel asi dávať nebude. Pre mňa by boli hlavné ukazovatele najmä (i) výška nákladov na externých právnikov, ktoré vie in-house právnik znížiť nie len svojou právnou prácou ale aj efektívnym manažmentom externých firiem a (ii) potreba risk manažmentu, najmä v závislosti od odvetvia, v ktorom daný start-up podniká.

Všeobecne, pri odberaní služieb platí to, že ak chce odberateľ vedieť posúdiť kvalitu daných služieb, musí mať aspoň základné vedomosti o ich predmete. Preto napríklad skúsený „biznisový“ founder môže byť oveľa komfortnejší manažovať externých právnikov sám ako napríklad začínajúci founder „technického“ profilu. Tiež som videl viacero start-upov, kde si manažment externých právnikov pod seba zobral COO/Head of Ops.

Aké sú tvoje kariérne ciele do budúcna?

To sa pýtam veľmi často sám seba.  Tých možností a smerov, ktorými sa ubrať je požehnane, takže uvidíme. Každopádne môžem skonštatovať, že biznis ma momentálne baví predsa len o trochu viac ako samotné právo.

O aké top knihy / filmy / podcasty / projekty / príležitosti... by si sa s ľuďmi rád podelil?

Tu by som sa vedel vyšantiť. Skúsim byť ale stručný:

Knihy: 1. Barbarians at the Gate: The Fall of RJR Nabisco (myslím, že každý finančník, investor, CEO a korporátny/transakčný právnik si túto knihu zamiluje) a 2. Ordinary Men: Reserve Police Battalion 101 and the Final Solution in Poland (reportážna kniha zameraná na psychológiu konkrétnej vojenskej jednotky počas 2. svetovej vojny).

Film: Tu pre zmenu odporučím oddychovky. Favorit posledných rokov je u mňa The Gentlemen od Guy Ritchieho (fun fact: priamo vo filme propaguje svoje vlastné pivo ako aj barbeque stoly, taký private product placement). Prekvapením posledných dní bol Bullet Train (odporúčam sústrediť sa najmä na postavu s krycím menom „Tangerine“).

Podcast: Daniel Carlin’s Hardcore History. Odporučiť môžem najmä 6 hodín krátku epizódu s názvom The Celtic Holocaust o Cézarovom počínaní v Gálii.

Projekt/Príležitosť: Ozvite sa a niečo už vymyslíme

Ďakujeme Enrikovi za skvelý rozhovor a prínosné tipy pre startupistov!

Máš tip na človeka, ktorý by určite mal byť súčasťou Startup Talks? Prípadne sa chceš zapojiť ty sám? Ak áno, tak sa nám neváhaj ozvať cez Startup Talks Tip!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email