STARTUP TALKS

Startup Talks | Patrik z YourLOX

Zaujíma vás, ako sa úspešní ľudia dostali tam, kde sú dnes a aké majú rady pre ostatných? V StartuPeak sme sa rozhodli odštartovať iniciatívu Startup Talks, kde sa rozprávame s inšpiratívnymi ľuďmi zo slovenskej startup scény. Pýtate sa, kto títo ľudia sú? Sledujte náš blog, kde budeme rozhovory s nimi pravidelne zverejňovať!

Simona Jančeková

Publikované: 20.06.2022

Ako by si sa čitateľovi, ktorý ťa nepozná, predstavil?

Predstavil by som sa slovami: “Čau, ja som Paťo” :D. Celý život sa mocem okolo športu, od malička až do dnes. Najviac som sa venoval stolnému tenisu, ktorý som hral 14 rokov. Neskôr ma to prestalo baviť, neposúval som sa a preskočil som na kalisteniku – cvičenie s vlastnou hmotnosťou tela. A aktuálne sa najviac venujem brazílskemu jiu-jitsu a silovým tréningom. V lete je to samozrejme veľmi veľa bicyklovania, volejbalu a turistiky. V zime zase otužujem.

Mám rád ľudí, rád kecám a rád sa učím o nových veciach. Aktuálne sa najviac vzdelávam v oblasti smart cities. V minulosti som pracoval v neziskových organizáciách, ako je napr. AIESEC, ale aj firme OCTAGO. Práve vďaka nim som nabral dostatočné skúsenosti na rozvoj LOXov

Popri rozbiehaniu firmy sa venujem aj ďalšiemu podnikaniu, ktoré vymyslel náš najmladší brat Tomáš. Volá sa to M-Bar a ide o mobilný barový catering, ktorý si môžeš objednať na rôzne udalosti ako konferenciu, teambuilding či svadbu. Je to skrátka kufrík, ktorý rozložíš do 3-metrového baru a barman ti pripraví tvoj obľúbený miešaný drink kdekoľvek …trebárs aj na terase, či pri bazéne.

Nie je to až tak dávno, čo si založil svoj vlastný startup YourLOX - čomu presne sa venujete?

Naša úloha je budovať športovo technologickú infraštruktúru v mestách a napomôcť im tak na ich ceste byť “SMART”. V jednoduchosti ide o smart skrinky, ktoré voláme LOXy. LOXy obsahujú pomôcky pre šport, hry a aktívny oddych ako napríklad činky na cvičenie, volejbalovú loptu, či petangové gule. LOXy sú umiestnené na verejných plochách a umožňujú tak občanom, turistom či dovolenkárom požičať si dané pomôcky priamo na mieste, pomocou mobilnej appky. Odstraňujeme tak potrebu si veci so sebou stále nosiť a zároveň odomykáme možnosť konať spontánne. Máš chuť si zahrať basket? Paráda, pretože na tomto ihrisku je LOX a v ňom ťa čaká basketbalka.

Prečo si sa rozhodol založiť práve YourLOX? Kde táto myšlienka vznikla?

Celý koncept LOXov vychádza z vlastnej potreby. V roku 2019 som bol cvičiť na ihrisku Jama pri NTC v Bratislave. Chodievam tam pravidelne, akonáhle je teplo a dá sa cvičiť vonku. V Jame človek nájde workoutové ihrisko, kopec zelenej plochy, ovál pre korčuliarov, ale aj basketbalové ihrisko. Každopádne, ja som tam chodil primárne cvičiť a vždy som si so sebou musel nosiť ruksak. V ňom som mal pomôcky na cvičenie ako medicinbal, expandre, gymnastické kruhy, skladacie bradielka alebo aj žonglovacie loptičky. No raz som mal chuť na ťažký silový tréning. K nemu však človek potrebuje nejaké závažie, napr. 32 kilový kettlebell. Ten síce doma mám, ale určite ho nebudem ťahať so sebou na ihrisko. A tak sa naštartoval myšlienkový pochod. “Keby si ho tu nechám, s najväčšou pravdepodobnosťou mi ho ukradnú”. “A keby ho tu dám na reťaz? …Dalo by sa, no basketbalku na reťaz nedáš”. “Mohla by tu byť nejaká skrinka a mal by som od nej kľúč”. “A ten kľúč by vlastne mohla byť appka”. “A skrinky by mohli byť smart”.

Takto to pokračovalo, až sa mi nabalilo viacero myšlienok a tie som musel zapísať na papier. Potom som zisťoval, že či je to len moja potreba, alebo presne tento problém riešia aj iní. Pýtal som sa športovcov, mamičiek s deťmi, rodín a skupín kamošov, či by niečo také vo svojom okolí privítali a čo by v LOXoch chceli mať? A tak vznikol prvotný koncept. Ten papier mám doma doteraz 🙂 

Plánoval si založiť niečo vlastné už dlhšie alebo si sa do toho pustil úplne spontánne?

Áno. Pochádzam z rodiny podnikavcov. Vždy som mal víziu, že budem podnikať. Že budem mať okolo seba v tíme šťastných ľudí, ktorí makajú na dobrej veci. Prospešnej pre verejnosť. Stále mi behali po rozume nejaké nápady. Však tých máme všetci veľa, no nie? Často som sa pozastavil nad tým, že “ako zlepším tento krok, keď varím”. A “ako sa dá zjednodušiť toto, keď cestujem?”. Keď som bol študovať cez Erasmus v Nemecku, tak sa na mne chalani (spolubývajúci) stále smiali. Pretože som pravidelne prišiel s vetou “I have a business idea!”. (Mám nápad na podnikanie!). Takže, išlo to tak ruka v ruke a bolo to vždy vo mne.

Ako zatiaľ hodnotíš svoju cestu foundera? Čo ti zatiaľ dala?

Slobodu. Zodpovednosť. Za posledných 9 mesiacov, od kedy nepracujem pre nikoho resp. pracujem 100%-tne na našej firme, bádam veľa pozitívnych zmien. Prvou je vyššia zodpovednosť za svoje činy. Zrazu si môžeš vstať, kedy chceš, ísť spať, kedy chceš. Výhoda ani nie je, že ty si môžeš povedať, kedy pracovať …výhoda je, že si môžeš povedať, kedy nepracovať. Lebo nie vždy je správny čas na brainstorming alebo nie vždy je správny čas na analytickú činnosť. Mňa to však naučilo, že nejaký režim je potrebný na to, aby človek zvládol všetky úlohy. A ten režim si každý musí nájsť sám. Vtedy budeš mať aj lepšiu kontrolu nad svojim časom a koniec koncov sa to prejaví v pocite slobody. 

Zároveň cítim, že až teraz naozaj napĺňam svoj potenciál. Som kreatívna osoba, ktorá má veľa nápadov. Nie všetky sú super, niektoré sú totálna  blbosť. A preto som rád, že mám v tíme inteligentných a sčítaných ľudí, ktorí vedia sformulovať relevantnú spätnú väzbu a pokojne aj zmiesť zo stola tie totálne blbé nápady.

Zdá sa mi, že môj výkon sa multiplikuje, ak mám v tíme ľudí a nesiem zodpovednosť za výsledky viacerých. Možno je to tým, že od malička som bol vedený k starostlivosti o mladších bratov. Má to svoje výhody, i nevýhody.

S akými najväčšími výzvami ste sa doteraz stretli a ako ste sa s nimi popasovali?

Výzva pri rozbiehaní startupu je vstať každý deň a makať na idei aj napriek tomu, že ešte negeneruje príjem. Prekonať pocit neistoty. Veriť, že to výjde, ak sa splnia plánované úlohy a kroky. A túto vieru vo výsledok prenášať na svoj tím. Všetci v tíme vnímame YourLOX inak, avšak vízia musí byť jednotná. 

Jednou z hlavných výziev je podľa mňa štruktúrovanosť firmy. To sa netýka len zoradenia “šanónov”, či zapísania všetkých nákladov do účtovníctva. Ide o celkový prístup k dátam spoločnosti, k manažmentu priečinkov, súborov až po pravidelné stretnutia na celofiremnej úrovni, alebo medzi co-foundrami. 

Akonáhle má podnik jasne definovanú štruktúru a pravidlá – internej a externej komunikácie, ukladania súborov na cloude – otvára mu to priestor na kreatívu. Pretože sa nezacyklí v mikro-manažmente a mikro-komunikácii. Tak isto, ako keď má hudobný nástroj svoje jasne definované pravidlá. Keď hudobník ovládne jeho základy, otvárajú sa nekonečné možnosti na kompozíciu umeleckého diela.

Čo by si odporučil ľuďom, ktorí majú nápad?

Krok číslo 1: Napíšte si svoju ideu na svoje obľúbené médium. U mňa to bola čistá A4. Niekto to radšej do wordu, niekto do tabuľky. Pointa je to vizuálne zachytiť a mať to na očiach. Aby ti to mohlo vŕtať hlavou. 

Krok číslo 2: Oslovte svojich blízkych kamarátov, a prezentujte im svoju ideu. Opýtajte sa, čo si o tom myslia, a aké výhody a nevýhody vnímajú v spojení s vašim nápadom. Tieto idey vám dajú nové domáce úlohy, nové podnety na overenie, či je nápad hoden uzrieť svetlo sveta. 

Krok číslo 3: Potom sa začnite pýtať vzorky svojich potenciálnych zákazníkov – svojej cieľovej skupiny, či to potrebujú. Či to zdokonaľuje, uľahčuje, prípadne skrášľuje ich život natoľko, že sú za to ochotní platiť. 

Ak áno, zistite koľko. V prípade, že ide o novinku na trhu, nájdite konkurenčné služby / produkty a skúste zistiť aspoň interval. Rozmedzie, od do akej sumy sú ľudia ochotní platiť za vami vyriešený problém.

Krok číslo 4: Ak ste rozhodnutí, že vášmu nápadu chcete dávať energiu, čas a finančné prostriedky, prihláste sa do startupového akcelerátora. Mentoringy, workshopy a ľudia, ktorých spoznáte, vás určite posunú vpred a akcelerujú.

Ako YourLOX ste sa stali výhercami startupového akcelerátora #accacelife. Ako vám účasť v ňom pomohla? Kam ste sa za ten čas, ako startup, posunuli?

Interne sme pocítili uznanie alebo také potvrdenie z externého prostredia, že to, čo robíme, dáva zmysel. Externe je to vizibilita. Hlavne v online prostredí. Ľudia začali vnímať, že niečo také ako YourLOX existuje. 

Samozrejme, výhry, ktoré sme získali, sú neskutočne cenné. V rámci balíka výhier je aj právne poradenstvo od Accace Legal, ktoré nám dokáže ušetriť veľké finančné prostriedky. Napríklad za formuláciu GDPR, všeobecných obchodných podmienok, či návrhov zmlúv s partnermi. Považujeme to za obrovskú výhodu, nakoľko iba príprava spomínaných právnych záležitostí má trhovú hodnotu v tisícoch eur. Nám veľmi pomáha správne nastavenie dodávateľsko-odberateľských zmlúv. 

Kde by si chcel, aby bol YourLOX o 5 rokov?

V kontexte LOXov všade :D. LOXy majú tvoriť sieť, ktorú jedného dňa prepojíme. Do 5 rokov je teda plán stať sa IoT spoločnosťou, ktorá narába so sieťou LOXov. Náš produkt je spojením hardvéru a softvéru. Jeho jedinečnosť spočíva v prepojení kvalitne vybudovanej športovej infraštruktúry, ktorú dokážeme prepojiť. A tento krok otvára dvere pre škálovanie našej myšlienky ďalej.

Máme v pláne priniesť na trh aj iné riešenia – nie len LOXy, ktoré umožňujú prenájom. Ale napríklad aj „Safe LOXy“, ktoré umožnia odloženie vecí ako peňaženka, kľúče, batoh, aby sa človek mohol slobodne a s pocitom bezpečia, prechádzať po meste, či ísť si zaplávať do mora. A nebál sa, že mu niekto jeho cennosti ukradne.

Našou dlhodobou víziou je stať sa strategickým partnerom a poradcom. Pre koho? Pre mestá a developerov, ktorí pri navrhovaní a budovaní projektov, potrebujú reálne dáta o aktuálnych trendoch v rámci trávenia voľného času. 

“No na čo sú dobré ihriská, ak ľuďom neuspokojujú ich potreby?” Vďaka nášmu riešeniu zistíme, čo sú reálne potreby našich občanov, v kontexte voľného času. 

A ak vnímate pomaly sa rozrastajúce odvetvie “Industry 5.0.”, ktorého jedným z predpokladov je 3-dňový pracovný týždeň, je o to dôležitejšie tejto téme venovať pozornosť. Nie nadarmo sa agendy ESG či SDGs riešia čoraz viac. Aj na úrovni korporátov. A vznikajú na to aj geniálne riešenia ako na meranie svojho vplyvu, ako napríklad firma “Smarthead” vedená šikovnou Veri Osvald.

Osobne verím, že jedného dňa budeme narábať s relevantnými dátami, ktoré môžu zodpovedať otázky typu: „Aké ihrisko sa hodí na naše sídlisko?”, „Ktoré voľnočasové aktivity sú teraz populárne?“, “Čo aktuálne chýba rodinám počas prechádzky?”.

A mne, niekde v pozadí, po rozume stále behá nevyriešená otázka: „Akým spôsobom vieme digitalizovať návštevnosť verejných zón a zistiť, koľko obyvateľov využíva mestský park? –  Plážové ihrisko a podobne“.

Čiže, neplánujeme zostať len pri smart-skrinkách, z ktorých si vie človek požičať pingpongové rakety. Je to len krok č. 1. YourLOX má v pohode predpoklady na to, aby sa jedného dňa stal firmou poskytujúcou B2B SaaS riešenia.

O aké top knihy / filmy / podcasty / projekty / príležitosti... by si sa s ľuďmi rád podelil?

Som milovník audio formátov, hlavne teda podcastov a audiokníh. Prečo? Lebo ich môžeš počúvať pri varení, pri chôdzi, či pri športovaní. Je v nich ukrytých veľa kvalitných rád a informácií. Vieš si ich vypočuť aj rýchlejšie, ak napr. nastavíš 1,5-násobne rýchlejšie prehrávanie. Človek však musí pozorne počúvať a mať vytvorený systém zápisu poznámok a nápadov. Aby ti neušla cenná rada. Aspoň ja to tak mám.

A sranda je, že ľudia na Slovensku sú v oblasti startupov veľmi nápomocní. Keď hocikomu napíšeš, že „Počúval som minule podcast, kde si hovoril o tom a tom, a zaujalo ma to. Ja pracujem na tejto idei a rád by som sa dozvedel tvoj názor“ – z osobnej skúsenosti viem, že ti odpovie 99% ľudí. Niekedy neskôr, ale odpovie 😀 Ľudia radi pomáhajú. Majú radi ten pocit, kedy sa aj vďaka nim niečo podarilo. 

V našom geografickom regióne je aktuálne množstvo príležitostí. Je obrovskou výhodou, že sme členovia EÚ, že sme v Schengenskom priestore a dokonca, že sme súčasťou V4. Viaže sa na to mnoho grantových schém, výziev a akcelerátorov. Stačí si dať do vyhľadávača „startup akcelerátor Slovensko“ a človek nájde to, čo potrebuje. 

Ďalším hackom je zakúpiť si aspoň 3-mesačné členstvo v co-workingu. My napríklad pôsobíme v Campus City coworkingu. Tam sa to hemží kreatívcami, podnikateľmi, či investormi. Dokážeš od nich získať instantný feedback, nasmerovanie, nápady a prepojenie na ďalších ľudí. A to je veľmi cenné.

Na záver by som rád uviedol výzvu: “Ak máš nápad, o ktorom si myslíš, že vie pomôcť firmám, samosprávam alebo bežným ľuďom, napíš mi. Posunieme to o krok vpred! A budeš sa cítiť mega spokojne, že si to urobil/a.”

Ďakujeme Patrikovi za skvelý rozhovor a prínosné tipy pre startupistov!

Máš tip na človeka, ktorý by určite mal byť súčasťou Startup Talks? Prípadne sa chceš zapojiť ty sám? Ak áno, tak sa nám neváhaj ozvať cez Startup Talks Tip!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

STARTUP TALKS

Startup Talks | Patrik z YourLOX

Zaujíma vás, ako sa úspešní ľudia dostali tam, kde sú dnes a aké majú rady pre ostatných? V StartuPeak sme sa rozhodli odštartovať iniciatívu Startup Talks, kde sa rozprávame s inšpiratívnymi ľuďmi zo slovenskej startup scény. Pýtate sa, kto títo ľudia sú? Sledujte náš blog, kde budeme rozhovory s nimi pravidelne zverejňovať!

Simona Jančeková

Publikované: 20.06.2022

Ako by si sa čitateľovi, ktorý ťa nepozná, predstavil?

Predstavil by som sa slovami: “Čau, ja som Paťo” :D. Celý život sa mocem okolo športu, od malička až do dnes. Najviac som sa venoval stolnému tenisu, ktorý som hral 14 rokov. Neskôr ma to prestalo baviť, neposúval som sa a preskočil som na kalisteniku – cvičenie s vlastnou hmotnosťou tela. A aktuálne sa najviac venujem brazílskemu jiu-jitsu a silovým tréningom. V lete je to samozrejme veľmi veľa bicyklovania, volejbalu a turistiky. V zime zase otužujem.

Mám rád ľudí, rád kecám a rád sa učím o nových veciach. Aktuálne sa najviac vzdelávam v oblasti smart cities. V minulosti som pracoval v neziskových organizáciách, ako je napr. AIESEC, ale aj firme OCTAGO. Práve vďaka nim som nabral dostatočné skúsenosti na rozvoj LOXov

Popri rozbiehaniu firmy sa venujem aj ďalšiemu podnikaniu, ktoré vymyslel náš najmladší brat Tomáš. Volá sa to M-Bar a ide o mobilný barový catering, ktorý si môžeš objednať na rôzne udalosti ako konferenciu, teambuilding či svadbu. Je to skrátka kufrík, ktorý rozložíš do 3-metrového baru a barman ti pripraví tvoj obľúbený miešaný drink kdekoľvek …trebárs aj na terase, či pri bazéne.

Nie je to až tak dávno, čo si založil svoj vlastný startup YourLOX - čomu presne sa venujete?

Naša úloha je budovať športovo technologickú infraštruktúru v mestách a napomôcť im tak na ich ceste byť “SMART”. V jednoduchosti ide o smart skrinky, ktoré voláme LOXy. LOXy obsahujú pomôcky pre šport, hry a aktívny oddych ako napríklad činky na cvičenie, volejbalovú loptu, či petangové gule. LOXy sú umiestnené na verejných plochách a umožňujú tak občanom, turistom či dovolenkárom požičať si dané pomôcky priamo na mieste, pomocou mobilnej appky. Odstraňujeme tak potrebu si veci so sebou stále nosiť a zároveň odomykáme možnosť konať spontánne. Máš chuť si zahrať basket? Paráda, pretože na tomto ihrisku je LOX a v ňom ťa čaká basketbalka. 

Prečo si sa rozhodol založiť práve YourLOX? Kde táto myšlienka vznikla?

Celý koncept LOXov vychádza z vlastnej potreby. V roku 2019 som bol cvičiť na ihrisku Jama pri NTC v Bratislave. Chodievam tam pravidelne, akonáhle je teplo a dá sa cvičiť vonku. V Jame človek nájde workoutové ihrisko, kopec zelenej plochy, ovál pre korčuliarov, ale aj basketbalové ihrisko. Každopádne, ja som tam chodil primárne cvičiť a vždy som si so sebou musel nosiť ruksak. V ňom som mal pomôcky na cvičenie ako medicinbal, expandre, gymnastické kruhy, skladacie bradielka alebo aj žonglovacie loptičky. No raz som mal chuť na ťažký silový tréning. K nemu však človek potrebuje nejaké závažie, napr. 32 kilový kettlebell. Ten síce doma mám, ale určite ho nebudem ťahať so sebou na ihrisko. A tak sa naštartoval myšlienkový pochod. “Keby si ho tu nechám, s najväčšou pravdepodobnosťou mi ho ukradnú”. “A keby ho tu dám na reťaz? …Dalo by sa, no basketbalku na reťaz nedáš”. “Mohla by tu byť nejaká skrinka a mal by som od nej kľúč”. “A ten kľúč by vlastne mohla byť appka”. “A skrinky by mohli byť smart”.

Takto to pokračovalo, až sa mi nabalilo viacero myšlienok a tie som musel zapísať na papier. Potom som zisťoval, že či je to len moja potreba, alebo presne tento problém riešia aj iní. Pýtal som sa športovcov, mamičiek s deťmi, rodín a skupín kamošov, či by niečo také vo svojom okolí privítali a čo by v LOXoch chceli mať? A tak vznikol prvotný koncept. Ten papier mám doma doteraz 🙂 

Plánoval si založiť niečo vlastné už dlhšie alebo si sa do toho pustil úplne spontánne?

Áno. Pochádzam z rodiny podnikavcov. Vždy som mal víziu, že budem podnikať. Že budem mať okolo seba v tíme šťastných ľudí, ktorí makajú na dobrej veci. Prospešnej pre verejnosť. Stále mi behali po rozume nejaké nápady. Však tých máme všetci veľa, no nie? Často som sa pozastavil nad tým, že “ako zlepším tento krok, keď varím”. A “ako sa dá zjednodušiť toto, keď cestujem?”. Keď som bol študovať cez Erasmus v Nemecku, tak sa na mne chalani (spolubývajúci) stále smiali. Pretože som pravidelne prišiel s vetou “I have a business idea!”. (Mám nápad na podnikanie!). Takže, išlo to tak ruka v ruke a bolo to vždy vo mne.

Ako zatiaľ hodnotíš svoju cestu foundera? Čo ti zatiaľ dala?

Slobodu. Zodpovednosť. Za posledných 9 mesiacov, od kedy nepracujem pre nikoho resp. pracujem 100%-tne na našej firme, bádam veľa pozitívnych zmien. Prvou je vyššia zodpovednosť za svoje činy. Zrazu si môžeš vstať, kedy chceš, ísť spať, kedy chceš. Výhoda ani nie je, že ty si môžeš povedať, kedy pracovať …výhoda je, že si môžeš povedať, kedy nepracovať. Lebo nie vždy je správny čas na brainstorming alebo nie vždy je správny čas na analytickú činnosť. Mňa to však naučilo, že nejaký režim je potrebný na to, aby človek zvládol všetky úlohy. A ten režim si každý musí nájsť sám. Vtedy budeš mať aj lepšiu kontrolu nad svojim časom a koniec koncov sa to prejaví v pocite slobody. 

Zároveň cítim, že až teraz naozaj napĺňam svoj potenciál. Som kreatívna osoba, ktorá má veľa nápadov. Nie všetky sú super, niektoré sú totálna  blbosť. A preto som rád, že mám v tíme inteligentných a sčítaných ľudí, ktorí vedia sformulovať relevantnú spätnú väzbu a pokojne aj zmiesť zo stola tie totálne blbé nápady.

Zdá sa mi, že môj výkon sa multiplikuje, ak mám v tíme ľudí a nesiem zodpovednosť za výsledky viacerých. Možno je to tým, že od malička som bol vedený k starostlivosti o mladších bratov. Má to svoje výhody, i nevýhody.

S akými najväčšími výzvami ste sa doteraz stretli a ako ste sa s nimi popasovali?

Výzva pri rozbiehaní startupu je vstať každý deň a makať na idei aj napriek tomu, že ešte negeneruje príjem. Prekonať pocit neistoty. Veriť, že to výjde, ak sa splnia plánované úlohy a kroky. A túto vieru vo výsledok prenášať na svoj tím. Všetci v tíme vnímame YourLOX inak, avšak vízia musí byť jednotná. 

Jednou z hlavných výziev je podľa mňa štruktúrovanosť firmy. To sa netýka len zoradenia “šanónov”, či zapísania všetkých nákladov do účtovníctva. Ide o celkový prístup k dátam spoločnosti, k manažmentu priečinkov, súborov až po pravidelné stretnutia na celofiremnej úrovni, alebo medzi co-foundrami. 

Akonáhle má podnik jasne definovanú štruktúru a pravidlá – internej a externej komunikácie, ukladania súborov na cloude – otvára mu to priestor na kreatívu. Pretože sa nezacyklí v mikro-manažmente a mikro-komunikácii. Tak isto, ako keď má hudobný nástroj svoje jasne definované pravidlá. Keď hudobník ovládne jeho základy, otvárajú sa nekonečné možnosti na kompozíciu umeleckého diela.

Čo by si odporučil ľuďom, ktorí majú nápad?

Krok číslo 1: Napíšte si svoju ideu na svoje obľúbené médium. U mňa to bola čistá A4. Niekto to radšej do wordu, niekto do tabuľky. Pointa je to vizuálne zachytiť a mať to na očiach. Aby ti to mohlo vŕtať hlavou. 

Krok číslo 2: Oslovte svojich blízkych kamarátov, a prezentujte im svoju ideu. Opýtajte sa, čo si o tom myslia, a aké výhody a nevýhody vnímajú v spojení s vašim nápadom. Tieto idey vám dajú nové domáce úlohy, nové podnety na overenie, či je nápad hoden uzrieť svetlo sveta. 

Krok číslo 3: Potom sa začnite pýtať vzorky svojich potenciálnych zákazníkov – svojej cieľovej skupiny, či to potrebujú. Či to zdokonaľuje, uľahčuje, prípadne skrášľuje ich život natoľko, že sú za to ochotní platiť. 

Ak áno, zistite koľko. V prípade, že ide o novinku na trhu, nájdite konkurenčné služby / produkty a skúste zistiť aspoň interval. Rozmedzie, od do akej sumy sú ľudia ochotní platiť za vami vyriešený problém.

Krok číslo 4: Ak ste rozhodnutí, že vášmu nápadu chcete dávať energiu, čas a finančné prostriedky, prihláste sa do startupového akcelerátora. Mentoringy, workshopy a ľudia, ktorých spoznáte, vás určite posunú vpred a akcelerujú.

Ako YourLOX ste sa stali výhercami startupového akcelerátora #accacelife. Ako vám účasť v ňom pomohla? Kam ste sa za ten čas, ako startup, posunuli?

Interne sme pocítili uznanie alebo také potvrdenie z externého prostredia, že to, čo robíme, dáva zmysel. Externe je to vizibilita. Hlavne v online prostredí. Ľudia začali vnímať, že niečo také ako YourLOX existuje. 

Samozrejme, výhry, ktoré sme získali, sú neskutočne cenné. V rámci balíka výhier je aj právne poradenstvo od Accace Legal, ktoré nám dokáže ušetriť veľké finančné prostriedky. Napríklad za formuláciu GDPR, všeobecných obchodných podmienok, či návrhov zmlúv s partnermi. Považujeme to za obrovskú výhodu, nakoľko iba príprava spomínaných právnych záležitostí má trhovú hodnotu v tisícoch eur. Nám veľmi pomáha správne nastavenie dodávateľsko-odberateľských zmlúv. 

Kde by si chcel, aby bol YourLOX o 5 rokov?

V kontexte LOXov všade :D. LOXy majú tvoriť sieť, ktorú jedného dňa prepojíme. Do 5 rokov je teda plán stať sa IoT spoločnosťou, ktorá narába so sieťou LOXov. Náš produkt je spojením hardvéru a softvéru. Jeho jedinečnosť spočíva v prepojení kvalitne vybudovanej športovej infraštruktúry, ktorú dokážeme prepojiť. A tento krok otvára dvere pre škálovanie našej myšlienky ďalej.

Máme v pláne priniesť na trh aj iné riešenia – nie len LOXy, ktoré umožňujú prenájom. Ale napríklad aj „Safe LOXy“, ktoré umožnia odloženie vecí ako peňaženka, kľúče, batoh, aby sa človek mohol slobodne a s pocitom bezpečia, prechádzať po meste, či ísť si zaplávať do mora. A nebál sa, že mu niekto jeho cennosti ukradne.

Našou dlhodobou víziou je stať sa strategickým partnerom a poradcom. Pre koho? Pre mestá a developerov, ktorí pri navrhovaní a budovaní projektov, potrebujú reálne dáta o aktuálnych trendoch v rámci trávenia voľného času. 

“No na čo sú dobré ihriská, ak ľuďom neuspokojujú ich potreby?” Vďaka nášmu riešeniu zistíme, čo sú reálne potreby našich občanov, v kontexte voľného času. 

A ak vnímate pomaly sa rozrastajúce odvetvie “Industry 5.0.”, ktorého jedným z predpokladov je 3-dňový pracovný týždeň, je o to dôležitejšie tejto téme venovať pozornosť. Nie nadarmo sa agendy ESG či SDGs riešia čoraz viac. Aj na úrovni korporátov. A vznikajú na to aj geniálne riešenia ako na meranie svojho vplyvu, ako napríklad firma “Smarthead“ vedená šikovnou Veri Osvald.

Osobne verím, že jedného dňa budeme narábať s relevantnými dátami, ktoré môžu zodpovedať otázky typu: „Aké ihrisko sa hodí na naše sídlisko?”, „Ktoré voľnočasové aktivity sú teraz populárne?“, “Čo aktuálne chýba rodinám počas prechádzky?”.

A mne, niekde v pozadí, po rozume stále behá nevyriešená otázka: „Akým spôsobom vieme digitalizovať návštevnosť verejných zón a zistiť, koľko obyvateľov využíva mestský park? –  Plážové ihrisko a podobne“.

Čiže, neplánujeme zostať len pri smart-skrinkách, z ktorých si vie človek požičať pingpongové rakety. Je to len krok č. 1. YourLOX má v pohode predpoklady na to, aby sa jedného dňa stal firmou poskytujúcou B2B SaaS riešenia.

O aké top knihy / filmy / podcasty / projekty / príležitosti... by si sa s ľuďmi rád podelil?

Som milovník audio formátov, hlavne teda podcastov a audiokníh. Prečo? Lebo ich môžeš počúvať pri varení, pri chôdzi, či pri športovaní. Je v nich ukrytých veľa kvalitných rád a informácií. Vieš si ich vypočuť aj rýchlejšie, ak napr. nastavíš 1,5-násobne rýchlejšie prehrávanie. Človek však musí pozorne počúvať a mať vytvorený systém zápisu poznámok a nápadov. Aby ti neušla cenná rada. Aspoň ja to tak mám.

A sranda je, že ľudia na Slovensku sú v oblasti startupov veľmi nápomocní. Keď hocikomu napíšeš, že „Počúval som minule podcast, kde si hovoril o tom a tom, a zaujalo ma to. Ja pracujem na tejto idei a rád by som sa dozvedel tvoj názor“ – z osobnej skúsenosti viem, že ti odpovie 99% ľudí. Niekedy neskôr, ale odpovie 😀 Ľudia radi pomáhajú. Majú radi ten pocit, kedy sa aj vďaka nim niečo podarilo. 

V našom geografickom regióne je aktuálne množstvo príležitostí. Je obrovskou výhodou, že sme členovia EÚ, že sme v Schengenskom priestore a dokonca, že sme súčasťou V4. Viaže sa na to mnoho grantových schém, výziev a akcelerátorov. Stačí si dať do vyhľadávača „startup akcelerátor Slovensko“ a človek nájde to, čo potrebuje. 

Ďalším hackom je zakúpiť si aspoň 3-mesačné členstvo v co-workingu. My napríklad pôsobíme v Campus City coworkingu. Tam sa to hemží kreatívcami, podnikateľmi, či investormi. Dokážeš od nich získať instantný feedback, nasmerovanie, nápady a prepojenie na ďalších ľudí. A to je veľmi cenné.

Na záver by som rád uviedol výzvu: “Ak máš nápad, o ktorom si myslíš, že vie pomôcť firmám, samosprávam alebo bežným ľuďom, napíš mi. Posunieme to o krok vpred! A budeš sa cítiť mega spokojne, že si to urobil/a.”

Ďakujeme Patrikovi za skvelý rozhovor a prínosné tipy pre startupistov.

Máš tip na človeka, ktorý by určite mal byť súčasťou Startup Talks? Prípadne sa chceš zapojiť ty sám? Ak áno, tak sa nám neváhaj ozvať cez Startup Talks Tip!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

STARTUP TALKS

Startup Talks | Patrik z YourLOX

Zaujíma vás, ako sa úspešní ľudia dostali tam, kde sú dnes a aké majú rady pre ostatných? V StartuPeak sme sa rozhodli odštartovať iniciatívu Startup Talks, kde sa rozprávame s inšpiratívnymi ľuďmi zo slovenskej startup scény. Pýtate sa, kto títo ľudia sú? Sledujte náš blog, kde budeme rozhovory s nimi pravidelne zverejňovať!

Simona Jančeková

Publikované: 20.06.2022

Ako by si sa čitateľovi, ktorý ťa nepozná, predstavil?

Predstavil by som sa slovami: “Čau, ja som Paťo” :D. Celý život sa mocem okolo športu, od malička až do dnes. Najviac som sa venoval stolnému tenisu, ktorý som hral 14 rokov. Neskôr ma to prestalo baviť, neposúval som sa a preskočil som na kalisteniku – cvičenie s vlastnou hmotnosťou tela. A aktuálne sa najviac venujem brazílskemu jiu-jitsu a silovým tréningom. V lete je to samozrejme veľmi veľa bicyklovania, volejbalu a turistiky. V zime zase otužujem.

Mám rád ľudí, rád kecám a rád sa učím o nových veciach. Aktuálne sa najviac vzdelávam v oblasti smart cities. V minulosti som pracoval v neziskových organizáciách, ako je napr. AIESEC, ale aj firme OCTAGO. Práve vďaka nim som nabral dostatočné skúsenosti na rozvoj LOXov

Popri rozbiehaniu firmy sa venujem aj ďalšiemu podnikaniu, ktoré vymyslel náš najmladší brat Tomáš. Volá sa to M-Bar a ide o mobilný barový catering, ktorý si môžeš objednať na rôzne udalosti ako konferenciu, teambuilding či svadbu. Je to skrátka kufrík, ktorý rozložíš do 3-metrového baru a barman ti pripraví tvoj obľúbený miešaný drink kdekoľvek …trebárs aj na terase, či pri bazéne.

Nie je to až tak dávno, čo si založil svoj vlastný startup YourLOX - čomu presne sa venujete?

Naša úloha je budovať športovo technologickú infraštruktúru v mestách a napomôcť im tak na ich ceste byť “SMART”. V jednoduchosti ide o smart skrinky, ktoré voláme LOXy. LOXy obsahujú pomôcky pre šport, hry a aktívny oddych ako napríklad činky na cvičenie, volejbalovú loptu, či petangové gule. LOXy sú umiestnené na verejných plochách a umožňujú tak občanom, turistom či dovolenkárom požičať si dané pomôcky priamo na mieste, pomocou mobilnej appky. Odstraňujeme tak potrebu si veci so sebou stále nosiť a zároveň odomykáme možnosť konať spontánne. Máš chuť si zahrať basket? Paráda, pretože na tomto ihrisku je LOX a v ňom ťa čaká basketbalka. 

Prečo si sa rozhodol založiť práve YourLOX? Kde táto myšlienka vznikla?

Celý koncept LOXov vychádza z vlastnej potreby. V roku 2019 som bol cvičiť na ihrisku Jama pri NTC v Bratislave. Chodievam tam pravidelne, akonáhle je teplo a dá sa cvičiť vonku. V Jame človek nájde workoutové ihrisko, kopec zelenej plochy, ovál pre korčuliarov, ale aj basketbalové ihrisko. Každopádne, ja som tam chodil primárne cvičiť a vždy som si so sebou musel nosiť ruksak. V ňom som mal pomôcky na cvičenie ako medicinbal, expandre, gymnastické kruhy, skladacie bradielka alebo aj žonglovacie loptičky. No raz som mal chuť na ťažký silový tréning. K nemu však človek potrebuje nejaké závažie, napr. 32 kilový kettlebell. Ten síce doma mám, ale určite ho nebudem ťahať so sebou na ihrisko. A tak sa naštartoval myšlienkový pochod. “Keby si ho tu nechám, s najväčšou pravdepodobnosťou mi ho ukradnú”. “A keby ho tu dám na reťaz? …Dalo by sa, no basketbalku na reťaz nedáš”. “Mohla by tu byť nejaká skrinka a mal by som od nej kľúč”. “A ten kľúč by vlastne mohla byť appka”. “A skrinky by mohli byť smart”.

Takto to pokračovalo, až sa mi nabalilo viacero myšlienok a tie som musel zapísať na papier. Potom som zisťoval, že či je to len moja potreba, alebo presne tento problém riešia aj iní. Pýtal som sa športovcov, mamičiek s deťmi, rodín a skupín kamošov, či by niečo také vo svojom okolí privítali a čo by v LOXoch chceli mať? A tak vznikol prvotný koncept. Ten papier mám doma doteraz 🙂 

Plánoval si založiť niečo vlastné už dlhšie alebo si sa do toho pustil úplne spontánne?

Áno. Pochádzam z rodiny podnikavcov. Vždy som mal víziu, že budem podnikať. Že budem mať okolo seba v tíme šťastných ľudí, ktorí makajú na dobrej veci. Prospešnej pre verejnosť. Stále mi behali po rozume nejaké nápady. Však tých máme všetci veľa, no nie? Často som sa pozastavil nad tým, že “ako zlepším tento krok, keď varím”. A “ako sa dá zjednodušiť toto, keď cestujem?”. Keď som bol študovať cez Erasmus v Nemecku, tak sa na mne chalani (spolubývajúci) stále smiali. Pretože som pravidelne prišiel s vetou “I have a business idea!”. (Mám nápad na podnikanie!). Takže, išlo to tak ruka v ruke a bolo to vždy vo mne.

Ako zatiaľ hodnotíš svoju cestu foundera? Čo ti zatiaľ dala?

Slobodu. Zodpovednosť. Za posledných 9 mesiacov, od kedy nepracujem pre nikoho resp. pracujem 100%-tne na našej firme, bádam veľa pozitívnych zmien. Prvou je vyššia zodpovednosť za svoje činy. Zrazu si môžeš vstať, kedy chceš, ísť spať, kedy chceš. Výhoda ani nie je, že ty si môžeš povedať, kedy pracovať …výhoda je, že si môžeš povedať, kedy nepracovať. Lebo nie vždy je správny čas na brainstorming alebo nie vždy je správny čas na analytickú činnosť. Mňa to však naučilo, že nejaký režim je potrebný na to, aby človek zvládol všetky úlohy. A ten režim si každý musí nájsť sám. Vtedy budeš mať aj lepšiu kontrolu nad svojim časom a koniec koncov sa to prejaví v pocite slobody. 

Zároveň cítim, že až teraz naozaj napĺňam svoj potenciál. Som kreatívna osoba, ktorá má veľa nápadov. Nie všetky sú super, niektoré sú totálna  blbosť. A preto som rád, že mám v tíme inteligentných a sčítaných ľudí, ktorí vedia sformulovať relevantnú spätnú väzbu a pokojne aj zmiesť zo stola tie totálne blbé nápady.

Zdá sa mi, že môj výkon sa multiplikuje, ak mám v tíme ľudí a nesiem zodpovednosť za výsledky viacerých. Možno je to tým, že od malička som bol vedený k starostlivosti o mladších bratov. Má to svoje výhody, i nevýhody.

S akými najväčšími výzvami ste sa doteraz stretli a ako ste sa s nimi popasovali?

Výzva pri rozbiehaní startupu je vstať každý deň a makať na idei aj napriek tomu, že ešte negeneruje príjem. Prekonať pocit neistoty. Veriť, že to výjde, ak sa splnia plánované úlohy a kroky. A túto vieru vo výsledok prenášať na svoj tím. Všetci v tíme vnímame YourLOX inak, avšak vízia musí byť jednotná. 

Jednou z hlavných výziev je podľa mňa štruktúrovanosť firmy. To sa netýka len zoradenia “šanónov”, či zapísania všetkých nákladov do účtovníctva. Ide o celkový prístup k dátam spoločnosti, k manažmentu priečinkov, súborov až po pravidelné stretnutia na celofiremnej úrovni, alebo medzi co-foundrami. 

Akonáhle má podnik jasne definovanú štruktúru a pravidlá – internej a externej komunikácie, ukladania súborov na cloude – otvára mu to priestor na kreatívu. Pretože sa nezacyklí v mikro-manažmente a mikro-komunikácii. Tak isto, ako keď má hudobný nástroj svoje jasne definované pravidlá. Keď hudobník ovládne jeho základy, otvárajú sa nekonečné možnosti na kompozíciu umeleckého diela.

Čo by si odporučil ľuďom, ktorí majú nápad?

Krok číslo 1: Napíšte si svoju ideu na svoje obľúbené médium. U mňa to bola čistá A4. Niekto to radšej do wordu, niekto do tabuľky. Pointa je to vizuálne zachytiť a mať to na očiach. Aby ti to mohlo vŕtať hlavou. 

Krok číslo 2: Oslovte svojich blízkych kamarátov, a prezentujte im svoju ideu. Opýtajte sa, čo si o tom myslia, a aké výhody a nevýhody vnímajú v spojení s vašim nápadom. Tieto idey vám dajú nové domáce úlohy, nové podnety na overenie, či je nápad hoden uzrieť svetlo sveta. 

Krok číslo 3: Potom sa začnite pýtať vzorky svojich potenciálnych zákazníkov – svojej cieľovej skupiny, či to potrebujú. Či to zdokonaľuje, uľahčuje, prípadne skrášľuje ich život natoľko, že sú za to ochotní platiť. 

Ak áno, zistite koľko. V prípade, že ide o novinku na trhu, nájdite konkurenčné služby / produkty a skúste zistiť aspoň interval. Rozmedzie, od do akej sumy sú ľudia ochotní platiť za vami vyriešený problém.

Krok číslo 4: Ak ste rozhodnutí, že vášmu nápadu chcete dávať energiu, čas a finančné prostriedky, prihláste sa do startupového akcelerátora. Mentoringy, workshopy a ľudia, ktorých spoznáte, vás určite posunú vpred a akcelerujú.

Ako YourLOX ste sa stali výhercami startupového akcelerátora #accacelife. Ako vám účasť v ňom pomohla? Kam ste sa za ten čas, ako startup, posunuli?

Interne sme pocítili uznanie alebo také potvrdenie z externého prostredia, že to, čo robíme, dáva zmysel. Externe je to vizibilita. Hlavne v online prostredí. Ľudia začali vnímať, že niečo také ako YourLOX existuje. 

Samozrejme, výhry, ktoré sme získali, sú neskutočne cenné. V rámci balíka výhier je aj právne poradenstvo od Accace Legal, ktoré nám dokáže ušetriť veľké finančné prostriedky. Napríklad za formuláciu GDPR, všeobecných obchodných podmienok, či návrhov zmlúv s partnermi. Považujeme to za obrovskú výhodu, nakoľko iba príprava spomínaných právnych záležitostí má trhovú hodnotu v tisícoch eur. Nám veľmi pomáha správne nastavenie dodávateľsko-odberateľských zmlúv. 

Kde by si chcel, aby bol YourLOX o 5 rokov?

V kontexte LOXov všade :D. LOXy majú tvoriť sieť, ktorú jedného dňa prepojíme. Do 5 rokov je teda plán stať sa IoT spoločnosťou, ktorá narába so sieťou LOXov. Náš produkt je spojením hardvéru a softvéru. Jeho jedinečnosť spočíva v prepojení kvalitne vybudovanej športovej infraštruktúry, ktorú dokážeme prepojiť. A tento krok otvára dvere pre škálovanie našej myšlienky ďalej.

Máme v pláne priniesť na trh aj iné riešenia – nie len LOXy, ktoré umožňujú prenájom. Ale napríklad aj „Safe LOXy“, ktoré umožnia odloženie vecí ako peňaženka, kľúče, batoh, aby sa človek mohol slobodne a s pocitom bezpečia, prechádzať po meste, či ísť si zaplávať do mora. A nebál sa, že mu niekto jeho cennosti ukradne.

Našou dlhodobou víziou je stať sa strategickým partnerom a poradcom. Pre koho? Pre mestá a developerov, ktorí pri navrhovaní a budovaní projektov, potrebujú reálne dáta o aktuálnych trendoch v rámci trávenia voľného času. 

“No na čo sú dobré ihriská, ak ľuďom neuspokojujú ich potreby?” Vďaka nášmu riešeniu zistíme, čo sú reálne potreby našich občanov, v kontexte voľného času. 

A ak vnímate pomaly sa rozrastajúce odvetvie “Industry 5.0.”, ktorého jedným z predpokladov je 3-dňový pracovný týždeň, je o to dôležitejšie tejto téme venovať pozornosť. Nie nadarmo sa agendy ESG či SDGs riešia čoraz viac. Aj na úrovni korporátov. A vznikajú na to aj geniálne riešenia ako na meranie svojho vplyvu, ako napríklad firma “Smarthead“ vedená šikovnou Veri Osvald.

Osobne verím, že jedného dňa budeme narábať s relevantnými dátami, ktoré môžu zodpovedať otázky typu: „Aké ihrisko sa hodí na naše sídlisko?”, „Ktoré voľnočasové aktivity sú teraz populárne?“, “Čo aktuálne chýba rodinám počas prechádzky?”.

A mne, niekde v pozadí, po rozume stále behá nevyriešená otázka: „Akým spôsobom vieme digitalizovať návštevnosť verejných zón a zistiť, koľko obyvateľov využíva mestský park? –  Plážové ihrisko a podobne“.

Čiže, neplánujeme zostať len pri smart-skrinkách, z ktorých si vie človek požičať pingpongové rakety. Je to len krok č. 1. YourLOX má v pohode predpoklady na to, aby sa jedného dňa stal firmou poskytujúcou B2B SaaS riešenia.

O aké top knihy / filmy / podcasty / projekty / príležitosti... by si sa s ľuďmi rád podelil?

Som milovník audio formátov, hlavne teda podcastov a audiokníh. Prečo? Lebo ich môžeš počúvať pri varení, pri chôdzi, či pri športovaní. Je v nich ukrytých veľa kvalitných rád a informácií. Vieš si ich vypočuť aj rýchlejšie, ak napr. nastavíš 1,5-násobne rýchlejšie prehrávanie. Človek však musí pozorne počúvať a mať vytvorený systém zápisu poznámok a nápadov. Aby ti neušla cenná rada. Aspoň ja to tak mám.

A sranda je, že ľudia na Slovensku sú v oblasti startupov veľmi nápomocní. Keď hocikomu napíšeš, že „Počúval som minule podcast, kde si hovoril o tom a tom, a zaujalo ma to. Ja pracujem na tejto idei a rád by som sa dozvedel tvoj názor“ – z osobnej skúsenosti viem, že ti odpovie 99% ľudí. Niekedy neskôr, ale odpovie 😀 Ľudia radi pomáhajú. Majú radi ten pocit, kedy sa aj vďaka nim niečo podarilo. 

V našom geografickom regióne je aktuálne množstvo príležitostí. Je obrovskou výhodou, že sme členovia EÚ, že sme v Schengenskom priestore a dokonca, že sme súčasťou V4. Viaže sa na to mnoho grantových schém, výziev a akcelerátorov. Stačí si dať do vyhľadávača „startup akcelerátor Slovensko“ a človek nájde to, čo potrebuje. 

Ďalším hackom je zakúpiť si aspoň 3-mesačné členstvo v co-workingu. My napríklad pôsobíme v Campus City coworkingu. Tam sa to hemží kreatívcami, podnikateľmi, či investormi. Dokážeš od nich získať instantný feedback, nasmerovanie, nápady a prepojenie na ďalších ľudí. A to je veľmi cenné.

Na záver by som rád uviedol výzvu: “Ak máš nápad, o ktorom si myslíš, že vie pomôcť firmám, samosprávam alebo bežným ľuďom, napíš mi. Posunieme to o krok vpred! A budeš sa cítiť mega spokojne, že si to urobil/a.”

Ďakujeme Patrikovi za skvelý rozhovor a prínosné tipy pre startupistov.

Máš tip na človeka, ktorý by určite mal byť súčasťou Startup Talks? Prípadne sa chceš zapojiť ty sám? Ak áno, tak sa nám neváhaj ozvať cez Startup Talks Tip!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print