STARTUP TALKS

Startup Talks | Janka z JobAngels

Zaujíma vás, ako sa úspešní ľudia dostali tam, kde sú dnes a aké majú rady pre ostatných? V StartuPeak sme sa rozhodli odštartovať iniciatívu Startup Talks, kde sa rozprávame s inšpiratívnymi ľuďmi zo slovenskej startup scény. Pýtate sa, kto títo ľudia sú? Sledujte náš blog, kde budeme rozhovory s nimi pravidelne zverejňovať!

Simona Jančeková

Publikované: 30.05.2022

Ako by si sa čitateľovi, ktorý ťa nepozná, predstavila?

Môj svet je výrazne HR orientovaný posledných asi 15 rokov. Táto cesta začala na www.profesia.sk. Tam som si našla k tejto oblasti veľkú lásku a začala tak celá moja HR kariéra. Následne ma na ďalších pár rokov pohltil svet agentúr, kde som aktívne hirovala a prešla som si cez rôzne typy a segmenty pracovných ponúk. Keď som bola pred dvoma rokmi odporučená do JobAngels, tak to pre mňa predstavovalo práve možnosť prepojiť všetky moje predošlé pracovné skúsenosti, či už to bola technická orientácia, pracovný portál alebo obchod v rámci HR. Nakoľko viem, že to najdôležitejšie pre zamestnávateľa je dostať svoju pracovnú ponuku čo najbližšie ku kandidátovi, čo je presne to, čo Job Angels robí, tak som vedela, že to je príležitosť, ku ktorej som sa za všetky tie roky predtým túžila dopracovať.

Akým spôsobom si sa do Job Angels dostala?

Tým, že v tom období som mala vybudovanú už relatívne veľkú sieť HR kontaktov, oslovil ma jeden investor, s ktorým som sa pracovne poznala ešte od čias Profesie. Zhodou okolností práve končil jeden projekt, takže sme sa stretli a bola mi predstavená ponuka pridať sa do Job Angels. Bola to pomerne náhodná udalosť, ale niekedy v živote to tak býva – človek nikdy nevie, kedy príde k nejakému prelomovému projektu.

Ako vyzerá tvoj bežný deň v Job Angels? Ktorá časť dňa (a práce) ťa najviac baví?

Okrem riadenia firmy sa venujem z prevažnej časti práve sales, pretože tam mám pomerne silný “background”. Moje každodenné ráno začína stand-upom s mojim tímom, kde si vždy povieme, čo sa udialo za predošlý deň a na čom budú ľudia v daný deň pracovať. Následne celý deň meetingujem. Sú to prevažne sales meetingy, ale aj  teamové meetingy, na ktorých riešime produkt ako taký, UX alebo rôzne technické záležitosti. Najviac ma baví práve komunikacia s klientmi, ktorí nás posúvajú dopredu.

Čomu sa v Job Angles venujete? V čom ste na trhu unikátni oproti ostatným?

Ako som spomínala, tak pochádzam z HR prostredia, takže viem zhodnotiť, že konkurovať kvantitou na trhu Profesii jednoznačne nemá význam. My sme si preto našli na trhu svoje miesto a to je “targeting” pasívneho kandidáta. Tým dostávame pracovnú ponuku smerom ku kandidátovi v troch rozmeroch:

  • ľudská sila a referral program – to sú naši takzvaní anjeli
  • machine learning, automatizácia reklamy a PPC kampane na sociálnych sieťach – čo predstavuje hlavný pilier toho, čo robíme
  • silné zameranie sa na employer branding

Našim cieľom je osloviť pasívnych kandidátov, ktorých je viac ako 60%, tým, že im cielenou a pre nich atraktívnou formou prezentujeme pracovné ponuky našich klientov na sociálnych sieťach. Cez JobAngels sa taktiež kandidát dozvie o svojom potencionálnom zamestnávateľovi viac – prostredníctvom fotografii, videí, ich hodnôt, ale aj konkrétnych príbehov kariéry zamestnancov a ich hodnotení práce v danej spoločnosti.

JobAngels za posledné dva roky raketovo rastie v počte nových ponúk a kandidátov, ktorí reagovali na ponuky. V čom nastal zlom, že ste zrazu nabrali taký rast?

Ťažko povedať, pretože som nevidela do riadenia predchádzajúceho vedenia. Keď som do JobAngels prišla, tak sme ako prvé museli zadefinovať, čo vlastne JobAngeles je – že sme pracovný portál s orientáciou na pasívnych kandidátov, na základe čoho následne budujeme produkt. Rovnako sme viac začali dbať na samotný prístup ku klientom, ktorý je pre nás alfou a omegou. Každý jeden klient je pre nás extrémne dôležitý. Myslím, že to je jedna z hlavných príčin nášho rastu, rovnako ako zlepšenie samotného produktu pre potreby klientov. V neposlednom rade sme úžasný tím ľudí a cieľavedome budujeme niečo, na čom nám všetkým záleží.


Keď sa pozrieš dva roky späť, myslíš si, že by bolo lepšie naštartovať JobAngels od úplnej nuly alebo pomohol práve ten základ, ktorý tam už bol vybudovaný?

Keď som prišla do JobAngels, tak som v zásade dostala do ruky doménu jobangels.com s úlohou zistiť, na čom sme a posunúť to ďalej. Zobrali sme si teda tie super veci, ktoré už boli vytvorené, a pridali sme ďalšie.

Ak človek uvažuje, ako začať svoje podnikanie, tak podľa mňa práve spájanie s dobrými partnermi je základom úspešného biznisu. Práve vytváranie partnerstiev bolo jednou z úplne prvých zmien, ktoré som v JobAngeles spravila – spojili sme sa s CRM-kami ako Recru, Nalgoo, Teamio a v určitom nastavení spolupracujeme aj s Profesiou, kedy klient spravuje svoju inzerciu z jedného miesta. Zároveň sa neustále prepájame s menšími pracovnými portálmi, aby sme zaistili čo najširší zásah. Aktuálne napríklad rozbiehame spoluprácu so zaujímavým startup-om CapaCV, vďaka ktorému si klient aj kandidát budú môcť nahrať svoje video CV a video JD.

Riadiš sa nejakými pravidlami, ktoré ti hovoria, či má potenciálne partnerstvo zmysel alebo nie?

Ako žena sa vo veľkom riadim vnútorným pocitom 🙂 Na druhú stranu som však aj veľmi racionálna a práve preto mi musia partnerstvá, ktoré v JobAngeles robíme, dávať hlavne zmysel v pomeru času k výsledku a financiám, ktoré sme schopní do toho vložiť.

Poďme sa teraz pozrieť na samotný nábor zamestnancov. Čo vnímaš ako najväčšie problémy firiem s náborom nových kvalitných ľudí?

Dobrých a kvalitných ľudí je na trhu málo, pretože tí už sú s najväčšou pravdepodobnosťou zamestnaní. Vychytať moment, kedy práve takíto ľudia nie sú vo svojom aktuálnom zamestnaní spokojní a hľadajú zmenu, je často o šťastí. Preto je žiadúce systematické budovanie employer brandingu – u nás pomocou kampaní, kde pre spoločnosti zvyšujeme atraktívnosť pracovných ponúk.

Na Slovensku je obrovský dopyt po kvalitných ľuďoch, pričom je ich nedostatok a preto si myslím, že je vhodné investovať do kvalitného náboru zamestnancov. Pri startupoch však často vzniká problém nedostatku financií, kedy si kvalitných ľudí jednoducho nemôžu dovoliť. V takomto prípade by som ja osobne zvolila prístup “vychovania si” mladých talentov – je to síce dlhšia cesta, ale práve počas nej máte možnosť u daného človeka budovať lojalitu, kvalitu a potenciál.

Keď sa teda startup rozhodne ísť cestou výchovy a nepozerať sa na hard skilly, tak na čo presne sa ma pri hľadaní mladých talentov zamerať, aby si bol istý, že z toho človeka môže následne “vybrúsiť diamant”?

Jednoznačne na potenciál. Veľa mladých ľudí je extrémne šikovných, akurát ešte presne nevedia v čom. Ak vložíte energiu a trpezlivosť do podpory mladého človeka, môžete nájsť diamant. Jedna z vecí, ktorá je veľmi dôležitá, je práve motivácia. Ja osobne vnímam motivovaných kandidátov častokrát pozitívnejšie, ako tých vyskillovaných, ale nenadchnutých.

Samozrejme, toto nie je možné uplatňovať na všetkých pozíciách, nakoľko kľúčoví ľudia vo firme musia niesť ten know-how a ovládať hardskilly.

Aké sú základné veci, ktoré by mal mať startup v rámci oblasti Employer Brandingu vždy pokryté, pre úspech pri nábore nových ľudí?

Hlavnou otázkou každého startupu by v tomto smere malo byť špecifikovanie predností práve tejto pracovnej pozície oproti úplne rovnakej pozície v nejakom korporáte s vyššiu finančnou odmenou. To je presne niečo, čo ponúkame aj v JobAngles. My už vieme, že pre kandidátov nestačí univerzálna pozícia s mainstreamovým popisom – vždy je potrebné priblížiť hlavne firmu a aké sú jej zamestnanecké výhody. Tu majú startupy obrovskú výhodu, pretože často ponúkajú veľmi zaujímavé a atraktívne projekty. Korporátne prostredie síce môže niekomu vyhovovať, avšak ľudia často hľadajú práve niečo iné – sebarozvoj, možnosť niečo budovať a byť kreatívny.

Schopnosť vedieť priblížiť atmosféru startupu a vedieť ukázať ich pridanú hodnotu je niečo, čo dokáže výrazne posunúť náborové procesy akéhokoľvek startupu. Ak by mal akýkoľvek čitateľ záujem vyskúšať si práve toto pre svoj startup, tak mu v rámci portálu JobAngels radi pomôžeme. Stačí, ak sa nám ozvete s tým, že ste sa o JobAngels dozvedeli cez StartuPeak rozhovor, a my Vám následne poskytneme exclusive profil (kariérnu podstránku) a 5 basic ponúk zadarmo.

Ako sa v priebehu posledných rokov menili preferencie kandidátov a ich očakávania od zamestnávateľa? Čo aktuálne kandidáti vo firmách najviac hľadajú?

Práve obdobie pandémie nám v posledných rokoch pomohlo zbúrať niektoré limitujúce bariéry, napríklad fixné miesto práce. Mnoho firiem aktuálne vôbec nepotrebuje mať ľudí v office “day-to-day”. Najmä v oblastiach IT a technológií, ľudia prácu z domu ako pracovný bonus považujú za samozrejmosť. To, čo je pre kandidátov stále dôležité je stabilita, rozvoj, možnosť sebarealizácie a v neposlednom rade benefity, pričom tieto sa medzi sebou menia podľa priorít konkrétneho človeka. Zároveň vidíme, že kandidáti sú čím ďalej, tým viac pasívni a skôr očakávajú, že oni budú oslovení zamestnávateľom, poprípade na pozície reagujú až vtedy, keď ich niečo intenzívne zaujme.

O aké top knihy / filmy / podcasty / projekty / príležitosti... by si sa s ľuďmi rada podelila?

Ja osobne mám po celom dni v práci tak plnú hlavu, že sa ju skôr snažím vyčistiť, preto veci, ktoré ma zaujímajú, nie sú len o osobnostnom rozvoji, marketingových / salesových alebo IT témach. Teraz momentálne čítam knihu Ostrov bez pamäti od Yoko Ogawa, ktorý hovorí o strácaní hodnôt a reakciách spoločnosti v takom Orwelovskom poňatí. Zároveň mám veľmi rada Jozefa Kariku a autorov s podobnou tematikou. Ale určite by som rada dala do pozornosti online aj offline podujatia od HRcomm, kde sa účastníci môžu inšpirovať na rôzne atraktívne témy. 

Ďakujeme Janke za skvelý rozhovor a prínosné tipy pre startupistov!

Máš tip na človeka, ktorý by určite mal byť súčasťou Startup Talks? Prípadne sa chceš zapojiť ty sám? Ak áno, tak sa nám neváhaj ozvať cez Startup Talks Tip!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

STARTUP TALKS

Startup Talks | Janka z JobAngels

Zaujíma vás, ako sa úspešní ľudia dostali tam, kde sú dnes a aké majú rady pre ostatných? V StartuPeak sme sa rozhodli odštartovať iniciatívu Startup Talks, kde sa rozprávame s inšpiratívnymi ľuďmi zo slovenskej startup scény. Pýtate sa, kto títo ľudia sú? Sledujte náš blog, kde budeme rozhovory s nimi pravidelne zverejňovať!

Simona Jančeková

Publikované: 30.05.2022

Ako by si sa čitateľovi, ktorý ťa nepozná, predstavila?

Môj svet je výrazne HR orientovaný posledných asi 15 rokov. Táto cesta začala na www.profesia.sk. Tam som si našla k tejto oblasti veľkú lásku a začala tak celá moja HR kariéra. Následne ma na ďalších pár rokov pohltil svet agentúr, kde som aktívne hirovala a prešla som si cez rôzne typy a segmenty pracovných ponúk. Keď som bola pred dvoma rokmi odporučená do JobAngels, tak to pre mňa predstavovalo práve možnosť prepojiť všetky moje predošlé pracovné skúsenosti, či už to bola technická orientácia, pracovný portál alebo obchod v rámci HR. Nakoľko viem, že to najdôležitejšie pre zamestnávateľa je dostať svoju pracovnú ponuku čo najbližšie ku kandidátovi, čo je presne to, čo Job Angels robí, tak som vedela, že to je príležitosť, ku ktorej som sa za všetky tie roky predtým túžila dopracovať.

Akým spôsobom si sa do Job Angels dostala?

Tým, že v tom období som mala vybudovanú už relatívne veľkú sieť HR kontaktov, oslovil ma jeden investor, s ktorým som sa pracovne poznala ešte od čias Profesie. Zhodou okolností práve končil jeden projekt, takže sme sa stretli a bola mi predstavená ponuka pridať sa do Job Angels. Bola to pomerne náhodná udalosť, ale niekedy v živote to tak býva – človek nikdy nevie, kedy príde k nejakému prelomovému projektu.

Ako vyzerá tvoj bežný deň v Job Angels? Ktorá časť dňa (a práce) ťa najviac baví?

Okrem riadenia firmy sa venujem z prevažnej časti práve sales, pretože tam mám pomerne silný “background”. Moje každodenné ráno začína stand-upom s mojim tímom, kde si vždy povieme, čo sa udialo za predošlý deň a na čom budú ľudia v daný deň pracovať. Následne celý deň meetingujem. Sú to prevažne sales meetingy, ale aj  teamové meetingy, na ktorých riešime produkt ako taký, UX alebo rôzne technické záležitosti. Najviac ma baví práve komunikacia s klientmi, ktorí nás posúvajú dopredu.

Čomu sa v Job Angles venujete? V čom ste na trhu unikátni oproti ostatným?

Ako som spomínala, tak pochádzam z HR prostredia, takže viem zhodnotiť, že konkurovať kvantitou na trhu Profesii jednoznačne nemá význam. My sme si preto našli na trhu svoje miesto a to je “targeting” pasívneho kandidáta. Tým dostávame pracovnú ponuku smerom ku kandidátovi v troch rozmeroch:

  • ľudská sila a referral program – to sú naši takzvaní anjeli
  • machine learning, automatizácia reklamy a PPC kampane na sociálnych sieťach – čo predstavuje hlavný pilier toho, čo robíme
  • silné zameranie sa na employer branding

Našim cieľom je osloviť pasívnych kandidátov, ktorých je viac ako 60%, tým, že im cielenou a pre nich atraktívnou formou prezentujeme pracovné ponuky našich klientov na sociálnych sieťach. Cez JobAngels sa taktiež kandidát dozvie o svojom potencionálnom zamestnávateľovi viac – prostredníctvom fotografii, videí, ich hodnôt, ale aj konkrétnych príbehov kariéry zamestnancov a ich hodnotení práce v danej spoločnosti.

JobAngels za posledné dva roky raketovo rastie v počte nových ponúk a kandidátov, ktorí reagovali na ponuky. V čom nastal zlom, že ste zrazu nabrali taký rast?

Ťažko povedať, pretože som nevidela do riadenia predchádzajúceho vedenia. Keď som do JobAngels prišla, tak sme ako prvé museli zadefinovať, čo vlastne JobAngeles je – že sme pracovný portál s orientáciou na pasívnych kandidátov, na základe čoho následne budujeme produkt. Rovnako sme viac začali dbať na samotný prístup ku klientom, ktorý je pre nás alfou a omegou. Každý jeden klient je pre nás extrémne dôležitý. Myslím, že to je jedna z hlavných príčin nášho rastu, rovnako ako zlepšenie samotného produktu pre potreby klientov. V neposlednom rade sme úžasný tím ľudí a cieľavedome budujeme niečo, na čom nám všetkým záleží.

Keď sa pozrieš dva roky späť, myslíš si, že by bolo lepšie naštartovať JobAngels od úplnej nuly alebo pomohol práve ten základ, ktorý tam už bol vybudovaný?

Keď som prišla do JobAngels, tak som v zásade dostala do ruky doménu jobangels.com s úlohou zistiť, na čom sme a posunúť to ďalej. Zobrali sme si teda tie super veci, ktoré už boli vytvorené, a pridali sme ďalšie.

Ak človek uvažuje, ako začať svoje podnikanie, tak podľa mňa práve spájanie s dobrými partnermi je základom úspešného biznisu. Práve vytváranie partnerstiev bolo jednou z úplne prvých zmien, ktoré som v JobAngeles spravila – spojili sme sa s CRM-kami ako Recru, Nalgoo, Teamio a v určitom nastavení spolupracujeme aj s Profesiou, kedy klient spravuje svoju inzerciu z jedného miesta. Zároveň sa neustále prepájame s menšími pracovnými portálmi, aby sme zaistili čo najširší zásah. Aktuálne napríklad rozbiehame spoluprácu so zaujímavým startup-om CapaCV, vďaka ktorému si klient aj kandidát budú môcť nahrať svoje video CV a video JD.

Riadiš sa nejakými pravidlami, ktoré ti hovoria, či má potenciálne partnerstvo zmysel alebo nie?

Ako žena sa vo veľkom riadim vnútorným pocitom 🙂 Na druhú stranu som však aj veľmi racionálna a práve preto mi musia partnerstvá, ktoré v JobAngeles robíme, dávať hlavne zmysel v pomeru času k výsledku a financiám, ktoré sme schopní do toho vložiť.

Poďme sa teraz pozrieť na samotný nábor zamestnancov. Čo vnímaš ako najväčšie problémy firiem s náborom nových kvalitných ľudí?

Dobrých a kvalitných ľudí je na trhu málo, pretože tí už sú s najväčšou pravdepodobnosťou zamestnaní. Vychytať moment, kedy práve takíto ľudia nie sú vo svojom aktuálnom zamestnaní spokojní a hľadajú zmenu, je často o šťastí. Preto je žiadúce systematické budovanie employer brandingu – u nás pomocou kampaní, kde pre spoločnosti zvyšujeme atraktívnosť pracovných ponúk.

Na Slovensku je obrovský dopyt po kvalitných ľuďoch, pričom je ich nedostatok a preto si myslím, že je vhodné investovať do kvalitného náboru zamestnancov. Pri startupoch však často vzniká problém nedostatku financií, kedy si kvalitných ľudí jednoducho nemôžu dovoliť. V takomto prípade by som ja osobne zvolila prístup “vychovania si” mladých talentov – je to síce dlhšia cesta, ale práve počas nej máte možnosť u daného človeka budovať lojalitu, kvalitu a potenciál.

Keď sa teda startup rozhodne ísť cestou výchovy a nepozerať sa na hard skilly, tak na čo presne sa ma pri hľadaní mladých talentov zamerať, aby si bol istý, že z toho človeka môže následne “vybrúsiť diamant”?

Jednoznačne na potenciál. Veľa mladých ľudí je extrémne šikovných, akurát ešte presne nevedia v čom. Ak vložíte energiu a trpezlivosť do podpory mladého človeka, môžete nájsť diamant. Jedna z vecí, ktorá je veľmi dôležitá, je práve motivácia. Ja osobne vnímam motivovaných kandidátov častokrát pozitívnejšie, ako tých vyskillovaných, ale nenadchnutých.

Samozrejme, toto nie je možné uplatňovať na všetkých pozíciách, nakoľko kľúčoví ľudia vo firme musia niesť ten know-how a ovládať hardskilly.

Aké sú základné veci, ktoré by mal mať startup v rámci oblasti Employer Brandingu vždy pokryté, pre úspech pri nábore nových ľudí?

Hlavnou otázkou každého startupu by v tomto smere malo byť špecifikovanie predností práve tejto pracovnej pozície oproti úplne rovnakej pozície v nejakom korporáte s vyššiu finančnou odmenou. To je presne niečo, čo ponúkame aj v JobAngles. My už vieme, že pre kandidátov nestačí univerzálna pozícia s mainstreamovým popisom – vždy je potrebné priblížiť hlavne firmu a aké sú jej zamestnanecké výhody. Tu majú startupy obrovskú výhodu, pretože často ponúkajú veľmi zaujímavé a atraktívne projekty. Korporátne prostredie síce môže niekomu vyhovovať, avšak ľudia často hľadajú práve niečo iné – sebarozvoj, možnosť niečo budovať a byť kreatívny.

Schopnosť vedieť priblížiť atmosféru startupu a vedieť ukázať ich pridanú hodnotu je niečo, čo dokáže výrazne posunúť náborové procesy akéhokoľvek startupu. Ak by mal akýkoľvek čitateľ záujem vyskúšať si práve toto pre svoj startup, tak mu v rámci portálu JobAngels radi pomôžeme. Stačí, ak sa nám ozvete s tým, že ste sa o JobAngels dozvedeli cez StartuPeak rozhovor, a my Vám následne poskytneme exclusive profil (kariérnu podstránku) a 5 basic ponúk zadarmo.

Ako sa v priebehu posledných rokov menili preferencie kandidátov a ich očakávania od zamestnávateľa? Čo aktuálne kandidáti vo firmách najviac hľadajú?

Práve obdobie pandémie nám v posledných rokoch pomohlo zbúrať niektoré limitujúce bariéry, napríklad fixné miesto práce. Mnoho firiem aktuálne vôbec nepotrebuje mať ľudí v office “day-to-day”. Najmä v oblastiach IT a technológií, ľudia prácu z domu ako pracovný bonus považujú za samozrejmosť. To, čo je pre kandidátov stále dôležité je stabilita, rozvoj, možnosť sebarealizácie a v neposlednom rade benefity, pričom tieto sa medzi sebou menia podľa priorít konkrétneho človeka. Zároveň vidíme, že kandidáti sú čím ďalej, tým viac pasívni a skôr očakávajú, že oni budú oslovení zamestnávateľom, poprípade na pozície reagujú až vtedy, keď ich niečo intenzívne zaujme.

O aké top knihy / filmy / podcasty / projekty / príležitosti... by si sa s ľuďmi rada podelila?

Ja osobne mám po celom dni v práci tak plnú hlavu, že sa ju skôr snažím vyčistiť, preto veci, ktoré ma zaujímajú, nie sú len o osobnostnom rozvoji, marketingových / salesových alebo IT témach. Teraz momentálne čítam knihu Ostrov bez pamäti od Yoko Ogawa, ktorý hovorí o strácaní hodnôt a reakciách spoločnosti v takom Orwelovskom poňatí. Zároveň mám veľmi rada Jozefa Kariku a autorov s podobnou tematikou. Ale určite by som rada dala do pozornosti online aj offline podujatia od HRcomm, kde sa účastníci môžu inšpirovať na rôzne atraktívne témy. 

Ďakujeme Janke za skvelý rozhovor a prínosné tipy pre startupistov.

Máš tip na človeka, ktorý by určite mal byť súčasťou Startup Talks? Prípadne sa chceš zapojiť ty sám? Ak áno, tak sa nám neváhaj ozvať cez Startup Talks Tip!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

STARTUP TALKS

Startup Talks | Janka z JobAngels

Zaujíma vás, ako sa úspešní ľudia dostali tam, kde sú dnes a aké majú rady pre ostatných? V StartuPeak sme sa rozhodli odštartovať iniciatívu Startup Talks, kde sa rozprávame s inšpiratívnymi ľuďmi zo slovenskej startup scény. Pýtate sa, kto títo ľudia sú? Sledujte náš blog, kde budeme rozhovory s nimi pravidelne zverejňovať!

Simona Jančeková

Publikované: 30.05.2022

Ako by si sa čitateľovi, ktorý ťa nepozná, predstavila?

Môj svet je výrazne HR orientovaný posledných asi 15 rokov. Táto cesta začala na www.profesia.sk. Tam som si našla k tejto oblasti veľkú lásku a začala tak celá moja HR kariéra. Následne ma na ďalších pár rokov pohltil svet agentúr, kde som aktívne hirovala a prešla som si cez rôzne typy a segmenty pracovných ponúk. Keď som bola pred dvoma rokmi odporučená do JobAngels, tak to pre mňa predstavovalo práve možnosť prepojiť všetky moje predošlé pracovné skúsenosti, či už to bola technická orientácia, pracovný portál alebo obchod v rámci HR. Nakoľko viem, že to najdôležitejšie pre zamestnávateľa je dostať svoju pracovnú ponuku čo najbližšie ku kandidátovi, čo je presne to, čo Job Angels robí, tak som vedela, že to je príležitosť, ku ktorej som sa za všetky tie roky predtým túžila dopracovať.

Akým spôsobom si sa do Job Angels dostala?

Tým, že v tom období som mala vybudovanú už relatívne veľkú sieť HR kontaktov, oslovil ma jeden investor, s ktorým som sa pracovne poznala ešte od čias Profesie. Zhodou okolností práve končil jeden projekt, takže sme sa stretli a bola mi predstavená ponuka pridať sa do Job Angels. Bola to pomerne náhodná udalosť, ale niekedy v živote to tak býva – človek nikdy nevie, kedy príde k nejakému prelomovému projektu.

Ako vyzerá tvoj bežný deň v Job Angels? Ktorá časť dňa (a práce) ťa najviac baví?

Okrem riadenia firmy sa venujem z prevažnej časti práve sales, pretože tam mám pomerne silný “background”. Moje každodenné ráno začína stand-upom s mojim tímom, kde si vždy povieme, čo sa udialo za predošlý deň a na čom budú ľudia v daný deň pracovať. Následne celý deň meetingujem. Sú to prevažne sales meetingy, ale aj  teamové meetingy, na ktorých riešime produkt ako taký, UX alebo rôzne technické záležitosti. Najviac ma baví práve komunikacia s klientmi, ktorí nás posúvajú dopredu.

Čomu sa v Job Angles venujete? V čom ste na trhu unikátni oproti ostatným?

Ako som spomínala, tak pochádzam z HR prostredia, takže viem zhodnotiť, že konkurovať kvantitou na trhu Profesii jednoznačne nemá význam. My sme si preto našli na trhu svoje miesto a to je “targeting” pasívneho kandidáta. Tým dostávame pracovnú ponuku smerom ku kandidátovi v troch rozmeroch:

  • ľudská sila a referral program – to sú naši takzvaní anjeli
  • machine learning, automatizácia reklamy a PPC kampane na sociálnych sieťach – čo predstavuje hlavný pilier toho, čo robíme
  • silné zameranie sa na employer branding

Našim cieľom je osloviť pasívnych kandidátov, ktorých je viac ako 60%, tým, že im cielenou a pre nich atraktívnou formou prezentujeme pracovné ponuky našich klientov na sociálnych sieťach. Cez JobAngels sa taktiež kandidát dozvie o svojom potencionálnom zamestnávateľovi viac – prostredníctvom fotografii, videí, ich hodnôt, ale aj konkrétnych príbehov kariéry zamestnancov a ich hodnotení práce v danej spoločnosti.

JobAngels za posledné dva roky raketovo rastie v počte nových ponúk a kandidátov, ktorí reagovali na ponuky. V čom nastal zlom, že ste zrazu nabrali taký rast?

Ťažko povedať, pretože som nevidela do riadenia predchádzajúceho vedenia. Keď som do JobAngels prišla, tak sme ako prvé museli zadefinovať, čo vlastne JobAngeles je – že sme pracovný portál s orientáciou na pasívnych kandidátov, na základe čoho následne budujeme produkt. Rovnako sme viac začali dbať na samotný prístup ku klientom, ktorý je pre nás alfou a omegou. Každý jeden klient je pre nás extrémne dôležitý. Myslím, že to je jedna z hlavných príčin nášho rastu, rovnako ako zlepšenie samotného produktu pre potreby klientov. V neposlednom rade sme úžasný tím ľudí a cieľavedome budujeme niečo, na čom nám všetkým záleží.

Keď sa pozrieš dva roky späť, myslíš si, že by bolo lepšie naštartovať JobAngels od úplnej nuly alebo pomohol práve ten základ, ktorý tam už bol vybudovaný?

Keď som prišla do JobAngels, tak som v zásade dostala do ruky doménu jobangels.com s úlohou zistiť, na čom sme a posunúť to ďalej. Zobrali sme si teda tie super veci, ktoré už boli vytvorené, a pridali sme ďalšie.

Ak človek uvažuje, ako začať svoje podnikanie, tak podľa mňa práve spájanie s dobrými partnermi je základom úspešného biznisu. Práve vytváranie partnerstiev bolo jednou z úplne prvých zmien, ktoré som v JobAngeles spravila – spojili sme sa s CRM-kami ako Recru, Nalgoo, Teamio a v určitom nastavení spolupracujeme aj s Profesiou, kedy klient spravuje svoju inzerciu z jedného miesta. Zároveň sa neustále prepájame s menšími pracovnými portálmi, aby sme zaistili čo najširší zásah. Aktuálne napríklad rozbiehame spoluprácu so zaujímavým startup-om CapaCV, vďaka ktorému si klient aj kandidát budú môcť nahrať svoje video CV a video JD.

Riadiš sa nejakými pravidlami, ktoré ti hovoria, či má potenciálne partnerstvo zmysel alebo nie?

Ako žena sa vo veľkom riadim vnútorným pocitom 🙂 Na druhú stranu som však aj veľmi racionálna a práve preto mi musia partnerstvá, ktoré v JobAngeles robíme, dávať hlavne zmysel v pomeru času k výsledku a financiám, ktoré sme schopní do toho vložiť.

Poďme sa teraz pozrieť na samotný nábor zamestnancov. Čo vnímaš ako najväčšie problémy firiem s náborom nových kvalitných ľudí?

Dobrých a kvalitných ľudí je na trhu málo, pretože tí už sú s najväčšou pravdepodobnosťou zamestnaní. Vychytať moment, kedy práve takíto ľudia nie sú vo svojom aktuálnom zamestnaní spokojní a hľadajú zmenu, je často o šťastí. Preto je žiadúce systematické budovanie employer brandingu – u nás pomocou kampaní, kde pre spoločnosti zvyšujeme atraktívnosť pracovných ponúk.

Na Slovensku je obrovský dopyt po kvalitných ľuďoch, pričom je ich nedostatok a preto si myslím, že je vhodné investovať do kvalitného náboru zamestnancov. Pri startupoch však často vzniká problém nedostatku financií, kedy si kvalitných ľudí jednoducho nemôžu dovoliť. V takomto prípade by som ja osobne zvolila prístup “vychovania si” mladých talentov – je to síce dlhšia cesta, ale práve počas nej máte možnosť u daného človeka budovať lojalitu, kvalitu a potenciál.

Keď sa teda startup rozhodne ísť cestou výchovy a nepozerať sa na hard skilly, tak na čo presne sa ma pri hľadaní mladých talentov zamerať, aby si bol istý, že z toho človeka môže následne “vybrúsiť diamant”?

Jednoznačne na potenciál. Veľa mladých ľudí je extrémne šikovných, akurát ešte presne nevedia v čom. Ak vložíte energiu a trpezlivosť do podpory mladého človeka, môžete nájsť diamant. Jedna z vecí, ktorá je veľmi dôležitá, je práve motivácia. Ja osobne vnímam motivovaných kandidátov častokrát pozitívnejšie, ako tých vyskillovaných, ale nenadchnutých.

Samozrejme, toto nie je možné uplatňovať na všetkých pozíciách, nakoľko kľúčoví ľudia vo firme musia niesť ten know-how a ovládať hardskilly.

Aké sú základné veci, ktoré by mal mať startup v rámci oblasti Employer Brandingu vždy pokryté, pre úspech pri nábore nových ľudí?

Hlavnou otázkou každého startupu by v tomto smere malo byť špecifikovanie predností práve tejto pracovnej pozície oproti úplne rovnakej pozície v nejakom korporáte s vyššiu finančnou odmenou. To je presne niečo, čo ponúkame aj v JobAngles. My už vieme, že pre kandidátov nestačí univerzálna pozícia s mainstreamovým popisom – vždy je potrebné priblížiť hlavne firmu a aké sú jej zamestnanecké výhody. Tu majú startupy obrovskú výhodu, pretože často ponúkajú veľmi zaujímavé a atraktívne projekty. Korporátne prostredie síce môže niekomu vyhovovať, avšak ľudia často hľadajú práve niečo iné – sebarozvoj, možnosť niečo budovať a byť kreatívny.

Schopnosť vedieť priblížiť atmosféru startupu a vedieť ukázať ich pridanú hodnotu je niečo, čo dokáže výrazne posunúť náborové procesy akéhokoľvek startupu. Ak by mal akýkoľvek čitateľ záujem vyskúšať si práve toto pre svoj startup, tak mu v rámci portálu JobAngels radi pomôžeme. Stačí, ak sa nám ozvete s tým, že ste sa o JobAngels dozvedeli cez StartuPeak rozhovor, a my Vám následne poskytneme exclusive profil (kariérnu podstránku) a 5 basic ponúk zadarmo.

Ako sa v priebehu posledných rokov menili preferencie kandidátov a ich očakávania od zamestnávateľa? Čo aktuálne kandidáti vo firmách najviac hľadajú?

Práve obdobie pandémie nám v posledných rokoch pomohlo zbúrať niektoré limitujúce bariéry, napríklad fixné miesto práce. Mnoho firiem aktuálne vôbec nepotrebuje mať ľudí v office “day-to-day”. Najmä v oblastiach IT a technológií, ľudia prácu z domu ako pracovný bonus považujú za samozrejmosť. To, čo je pre kandidátov stále dôležité je stabilita, rozvoj, možnosť sebarealizácie a v neposlednom rade benefity, pričom tieto sa medzi sebou menia podľa priorít konkrétneho človeka. Zároveň vidíme, že kandidáti sú čím ďalej, tým viac pasívni a skôr očakávajú, že oni budú oslovení zamestnávateľom, poprípade na pozície reagujú až vtedy, keď ich niečo intenzívne zaujme.

O aké top knihy / filmy / podcasty / projekty / príležitosti... by si sa s ľuďmi rada podelila?

Ja osobne mám po celom dni v práci tak plnú hlavu, že sa ju skôr snažím vyčistiť, preto veci, ktoré ma zaujímajú, nie sú len o osobnostnom rozvoji, marketingových / salesových alebo IT témach. Teraz momentálne čítam knihu Ostrov bez pamäti od Yoko Ogawa, ktorý hovorí o strácaní hodnôt a reakciách spoločnosti v takom Orwelovskom poňatí. Zároveň mám veľmi rada Jozefa Kariku a autorov s podobnou tematikou. Ale určite by som rada dala do pozornosti online aj offline podujatia od HRcomm, kde sa účastníci môžu inšpirovať na rôzne atraktívne témy. 

Ďakujeme Janke za skvelý rozhovor a prínosné tipy pre startupistov.

Máš tip na človeka, ktorý by určite mal byť súčasťou Startup Talks? Prípadne sa chceš zapojiť ty sám? Ak áno, tak sa nám neváhaj ozvať cez Startup Talks Tip!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print