STARTUP TALKS

Startup Talks | Robert z Trainshot

Zaujíma vás, ako sa úspešní ľudia dostali tam, kde sú dnes a aké majú rady pre ostatných? V StartuPeak sme sa rozhodli odštartovať iniciatívu Startup Talks, kde sa rozprávame s inšpiratívnymi ľuďmi zo slovenskej startup scény. Pýtate sa, kto títo ľudia sú? Sledujte náš blog, kde budeme rozhovory s nimi pravidelne zverejňovať!

Simona Jančeková

Publikované: 09.05.2022

Ako by si sa čitateľovi, ktorý ťa nepozná, predstavil?

Ak by som mal v krátkosti opísať, čo ma najviac charakterizuje, tak to je posadnutosť inováciami, ktoré neskutočne rád tvorím. Pri vykonávaní bežných činností mi často napadá, ako by sa dali rôzne veci optimalizovať a robiť efektívnejšie, alebo aj ako by sme mohli celkovo spraviť svet lepším. Medzi moje hlavné hobbies teda patria inovácie a technológie, v rámci toho napríklad programovanie, dizajnovanie a tvorba elektronických obvodov, ale popritom aj adrenalínové športy ako paragliding, motorky a streľba. Považujem sa za šťastného človeka, pretože sa mi podarilo skĺbiť všetko, čo ma baví, dokopy, živiť sa tým a prinášať tým svetu naokolo hodnotu.

Pred troma rokmi si založil startup Trainshot - kde tento nápad vznikol a ako to celé začalo?

Celé to začalo práve mojimi hobbies, medzi ktoré v čase vzniku Trainshotu patrila aj streľba. V tom období som bol zahĺbený do podnikania a často veľmi zaneprázdnený. Na voľnočasovú aktivitu, akou bola streľba, som si našiel čas maximálne párkrát do mesiaca.

Ten, kto už niekedy strieľal na strelnici, vie, ako to prebieha – človek príde, dostane zbraň, nabije si zásobník a dostane papierový terč. Sú dva typy strelníc – buď majú automatický systém, ktorý vám terč po streľbe prinesie na koľajničke (ang. „retrieval system“) alebo, predovšetkým na outdoor strelniciach, musí človek k terču odkráčať. Keď chce človek zistiť čo, koľko a ako presne nastrieľal, tak musí k terču prísť a vyhodnotiť ho. Na strelniciach tomuto predchádza pomerne zdĺhavý proces – s priblížením sa k terču je potrebné oboznámiť ostatných strelcov, ktorí to musia umožniť, čo je pomerne rušivé a niekedy aj nebezpečné (človek si musí byť na 100% istý, že každý ďalší strelec je oboznámený s jeho priblížením sa k terču a že počas tej doby nikto nebude strieľať).

Čas pre mňa mal v tom období vysokú hodnotu a tak som začal uvažovať, ako by mohol vyzerať terčový systém, ktorý by vyriešil tento problém a bol cenovo dostupný. Napadlo mi vytvoriť malú krabičku, ktorá by sa cez bluetooth pripojila na telefón, a monitorovala by streľbu na terč cez inteligentný papier..

Samozrejme nebolo to také jednoduché – náboje letia približne rýchlosťou zvuku a bolo potrebné vyvinúť extrémne efektívny a rýchly vyhodnocovací softvér a citlivý inteligentný papier. Prototyp som mal vyvinutý asi po troch mesiacoch, hlavne ako „gadget“ pre seba – keď som s tým však prišiel na strelnicu, tak si to ľudia začali všímať, zaujímať sa o to a zisťovať, kde by si to mohli kúpiť. A presne tak vznikol Trainshot a náš prvý produkt – Starter Kit. 

Ako vyzerali začiatky Trainshotu?

Začiatky neboli jednoduché. Patent na produkt som napísal sám z dôvodu nedostatku financií, ale nevedel som, ako to celé odštartovať. Vďaka skúsenostiam s predošlým startupom som však vedel, že existujú rôzne typy štátnej podpory a grantov, ktoré by sa dali využiť. Presne tak sa nám vďaka SBA (Slovak Business Agency) podarilo zúčastniť svetovej výstavy v Nemecku, čo bola skvelá príležitosť. Našim cieľom bolo validovať nápad, ktorý sme na túto výstavu priniesli. Návštevníkom sa náš produkt páčil a získali sme s ním veľký úspech. Až vtedy som si uvedomil, že môj nápad môže mať skutočný potenciál.

Po výstave sme vytvorili prvú sériu produktov, začali ju predávať a hneď prvý rok sa nám len na základe tejto jednej výstavy podaril obrat okolo 90 000 eur. Pritom to bola len jednoduchá appka v telefóne a viac menej „ručne vyrábaný“ inteligentný terč, ktorý nemal takmer žiadnu z vychytávok našich dnešných produktov. Takže dá sa to – aj keď nemáte produkt vyladený do detailov, nádherne zabalený a vychytané všetky muchy, ľuďom ide často najmä o myšlienku. Trainshot je živým príkladom.

Ako sa vám podarilo uplatniť sa na trhu v zahraničí? Ako ste robili marketing?

Dodnes na slovenskej pobočke nie sú žiadni investori. V priebehu druhého roka som stretol svojho obchodného partnera z U.S., ktorý nám pomohol sa v začiatkoch presláviť na trhu v Amerike. Tiež sme sa už v úvode spojili s viacerými väčšími influencermi a mali sme ambasádorov, ktorí nás zdieľali na ich sociálnych sieťach. Nebolo to síce úplne zadarmo, ale väčšinu influencerov sme často neplatili – tí najväčší to pre nás často urobili len tak, pretože sa im veľmi páčil náš produkt a príbeh. Jeden z najväčších youtuberov z nášho “industry” s nami nedávno vydal dokonca video, ktoré dosiahlo milión zhliadnutí.  

Ako v rámci Trainshot fungujete?

Trainshot je zatiaľ malá firma a musíme si robiť všetko – niekto by na to možno nadával, ale podľa mňa to je extrémne zaujímavé. Vo veľkých firmách všetci dostanú jednu úlohu, na ktorú sa musia primárne sústrediť – my však zatiaľ fungujeme tak, že rôzni ľudia musia robiť všeličo od, pre niekoho možno, nezaujímavých prác až po supersofistikované „high-skills“ tasky.

Väčšina z nás sa nachádza na Slovensku, máme však pár členov aj v U.S. V Trainshote nemáme vyslovene prikázanú pracovnú dobu – opísal by som to skôr tak, že každý z nás vie, aký je cieľ a dáva maximum do toho, aby sme ho úspešne dosiahli. Často ľudia pracujú dokonca viac, než by pracovali v inom zamestnaní, pretože ich to jednoducho baví. Trainshot je pre nás lifestyle s perspektívou rastu a posúvania sa vpred.

Ako vyzerá tvoj bežný pracovný deň? Čo ťa na ňom najviac baví?

Rôznorodo – a to je presne niečo, čo mám na svojom živote veľmi rád. Vo všeobecnosti mám v rámci roku rôzne obdobia – niekedy je to obdobie, ktoré je čisto o programovaní, inokedy o cestovaní, obchode alebo marketingu. Prináša to so sebou vysokú premenlivosť a dynamickosť – každý deň, týždeň alebo séria mesiacov častokrát vyzerá úplne inak.

Aj v rámci Trainshotu je môj život nesmierne rozmanitý – ako CEO niekedy riešim vývoj, inokedy prezentácie a sales, ďalší deň zas cestujem na medzinárodné výstavy, ktoré sú po celom svete. Zhrnul by som to asi tak, že môj bežný pracovný deň vlastne ani neexistuje – vždy je to niečo nové a unikátne.

Aké zaujímavé projekty sa vám doteraz podarilo vytvoriť?

V Saudskej Arábii iba nedávno otvorili najväčšiu civilnú strelnicu práve s Trainshot terčovými systémami. Otvorenie pozostávalo z toho, že prvej žene v krajine bolo dovolené slobodne vystreliť zo zbrane a bol to výstrel práve na náš smart terč. Rovnako sme teraz pracovali na budovaní prvej a najväčšej civilnej strelnice v Kuvajte, kde sa nachádza 45 našich smart terčov, ktoré sú napojené na špeciálne efekty. Na túto strelnicu sme dodali aj dva Trainshot AI robotické terčové systémy, čo je naša úplná novinka a ide o naozaj unikátny systém pre výcvik streľby. Robili sme aj viaceré „entertainment“ projekty a súťaže – po svete majú naše terčové systémy viaceré menšie zábavné parky a prevádzky pre civilistov. Nachádzajú sa napríklad v Belgicku, Las Vegas či Dubaji.

Celkovo máme portfólio produktov, medzi ktoré patria terčové systémy ako pre jednotlivcov, tak aj pre strelnice – od pôvodného produktu “starter kit”, ktorý sme predávali hlavne jednotlivcom, sme sa presunuli až k výrobe produktov, o ktoré majú záujem zahraničné armády, či svetove zábavné parky.

A čo vaše pôsobenie na Slovensku? Poznajú ľudia Trainshot aj tu?

Náš produkt je niečo, s čím sa nedá začať v krajine, ako je Slovensko, kvôli nedostatočnému trhu. Hneď v prvotnej startupovej fáze sme sa zamerali na zahraničný trh.

Veľa cestujeme po svete a chodíme na medzinárodné výstavy, kde ľudia môžu vidieť, ako naše produkty fungujú a ako vďaka nim získajú rôzne dôležité dáta o ich streľbe. 

Čo si sa počas svojej cesty ako founder a CEO naučil? Čo by si poradil ostatným startupistom?

Veľa ľudí, ktorých poznám, si myslia, že nápad a prvotná myšlienka pre startup sú extrémne dôležité, že sa bez nich nedá pohnúť a že ich treba hneď chrániť patentom. Ľudia by sa podľa mňa nemali tak veľmi viazať na hodnotu nejakej myšlienky, pretože iba samotná myšlienka nemá reálne skoro žiadnu hodnotu. Nápad môže byť dobrý, ale oveľa dôležitejšie je práve prevedenie daného nápadu.

Vždy treba zistiť, či by si váš nápad niekto reálne kúpil a či to má potenciál. Super je spraviť si napríklad nejakú „visibility study“. Z toho viete zistiť aj to, ako dobre je potrebné daný nápad vyvinúť – či musí byť úplne prémiový alebo stačí nejaký jednoduchý prototyp, ktorý sa začne predávať skôr. Rovnakú chybu som ako začínajúci podnikateľ robil aj ja – na začiatku sme sa snažili urobiť top produkt a až potom sme ho začali predávať. Nepýtajte sa kamarátov a rodiny na to, či je váš produkt dobrý a či by si ho kúpili – jasné, že vám povedia áno, keď vás chcú podporiť. Choďte za neznámymi ľuďmi, skúste im produkt predať, aj keď ho ešte nemáte. Zistite, či by si váš nápad kúpili a validujte ho.

Aké sú vaše plány v Trainshot do budúcna?

Trainshot je podľa mňa ešte v úplných začiatkoch. Často sa ma ľudia pýtajú na to, aký máme biznis model alebo biznis plán. Máme cieľ byť úspešní, žiť z roka na rok lepšie a vedieť postupne investovať do rozvoja a rastu firmy. Určite je niekedy vhodné aj improvizovať či zariskovať. Ak by som ako CEO Trainshotu neimprovizoval a tvrdohlavo sa snažil držať nejakého uceleného biznis plánu, tak by sme počas pandémie neprežili. Počas korony sme napríklad neplánovane vyvinuli robotické terče s prvkami umelej inteligencie, ohľadom ktorých aktuálne jednáme po celom svete a máme na ne vytvorené viaceré predobjednávky. To je zároveň niečo, čo je asi tisíckrát komplexnejšie než náš prvý produkt, už spomínaný “starter kit”, s ktorým sme začínali – a to nepreháňam.

Do budúcna sa určite plánujeme ďalej rozrastať. Aktuálne tiež hľadáme nových ľudí, ktorí by sa k nám pridali. Sme otvorení stážistom, fulltime-istom alebo komukoľvek inému so záujmom pomôcť nám a posúvať Trainshot ďalej. Voľnú pozíciu máme asi v každej možnej pracovnej oblasti, či už je to vývoj, IT, umelá inteligencia, sales, správa webu alebo marketing.

O aké top knihy / filmy / podcasty / projekty / príležitosti... by si sa s ľuďmi rád podelil?

Mňa osobne veľmi zaujala kniha od Elona Muska, konkrétne jeho biografia. Má v niečom podobný štýl podnikania a preto ma už len čítanie jeho životopisu zvyklo veľmi motivovať. Ďalej mi tiež veľa v živote dala fyzika – mám rád knihy od Stephena Hawkinga, prípadne aj rôzne jeho videá alebo dokumenty. Myslím, že je dobré, aby mal človek v dnešnej dobe širší rozhľad, aby nebol napríklad len programátor, ale aby vedel, ako veci vo svete fungujú a mal o tom prehľad. Pravidlá vesmíru a rôzne fyzikálne vzorce sú uplatniteľné v každej sfére života, v ekonómii alebo ľudskej histórii – je to celé o tom.

Ďakujeme Robertovi za skvelý rozhovor a prínosné tipy pre startupistov!

Máš tip na človeka, ktorý by určite mal byť súčasťou Startup Talks? Prípadne sa chceš zapojiť ty sám? Ak áno, tak sa nám neváhaj ozvať cez Startup Talks Tip!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

STARTUP TALKS

Startup Talks | Robert z Trainshot

Zaujíma vás, ako sa úspešní ľudia dostali tam, kde sú dnes a aké majú rady pre ostatných? V StartuPeak sme sa rozhodli odštartovať iniciatívu Startup Talks, kde sa rozprávame s inšpiratívnymi ľuďmi zo slovenskej startup scény. Pýtate sa, kto títo ľudia sú? Sledujte náš blog, kde budeme rozhovory s nimi pravidelne zverejňovať!

Simona Jančeková

Publikované: 09.05.2022

Ako by si sa čitateľovi, ktorý ťa nepozná, predstavil?

Ak by som mal v krátkosti opísať, čo ma najviac charakterizuje, tak to je posadnutosť inováciami, ktoré neskutočne rád tvorím. Pri vykonávaní bežných činností mi často napadá, ako by sa dali rôzne veci optimalizovať a robiť efektívnejšie, alebo aj ako by sme mohli celkovo spraviť svet lepším. Medzi moje hlavné hobbies teda patria inovácie a technológie, v rámci toho napríklad programovanie, dizajnovanie a tvorba elektronických obvodov, ale popritom aj adrenalínové športy ako paragliding, motorky a streľba. Považujem sa za šťastného človeka, pretože sa mi podarilo skĺbiť všetko, čo ma baví, dokopy, živiť sa tým a prinášať tým svetu naokolo hodnotu.

Pred troma rokmi si založil startup Trainshot - kde tento nápad vznikol a ako to celé začalo?

Celé to začalo práve mojimi hobbies, medzi ktoré v čase vzniku Trainshotu patrila aj streľba. V tom období som bol zahĺbený do podnikania a často veľmi zaneprázdnený. Na voľnočasovú aktivitu, akou bola streľba, som si našiel čas maximálne párkrát do mesiaca.

Ten, kto už niekedy strieľal na strelnici, vie, ako to prebieha – človek príde, dostane zbraň, nabije si zásobník a dostane papierový terč. Sú dva typy strelníc – buď majú automatický systém, ktorý vám terč po streľbe prinesie na koľajničke (ang. „retrieval system“) alebo, predovšetkým na outdoor strelniciach, musí človek k terču odkráčať. Keď chce človek zistiť čo, koľko a ako presne nastrieľal, tak musí k terču prísť a vyhodnotiť ho. Na strelniciach tomuto predchádza pomerne zdĺhavý proces – s priblížením sa k terču je potrebné oboznámiť ostatných strelcov, ktorí to musia umožniť, čo je pomerne rušivé a niekedy aj nebezpečné (človek si musí byť na 100% istý, že každý ďalší strelec je oboznámený s jeho priblížením sa k terču a že počas tej doby nikto nebude strieľať).

Čas pre mňa mal v tom období vysokú hodnotu a tak som začal uvažovať, ako by mohol vyzerať terčový systém, ktorý by vyriešil tento problém a bol cenovo dostupný. Napadlo mi vytvoriť malú krabičku, ktorá by sa cez bluetooth pripojila na telefón, a monitorovala by streľbu na terč cez inteligentný papier..

Samozrejme nebolo to také jednoduché – náboje letia približne rýchlosťou zvuku a bolo potrebné vyvinúť extrémne efektívny a rýchly vyhodnocovací softvér a citlivý inteligentný papier. Prototyp som mal vyvinutý asi po troch mesiacoch, hlavne ako „gadget“ pre seba – keď som s tým však prišiel na strelnicu, tak si to ľudia začali všímať, zaujímať sa o to a zisťovať, kde by si to mohli kúpiť. A presne tak vznikol Trainshot a náš prvý produkt – Starter Kit. 

Ako vyzerali začiatky Trainshotu?

Začiatky neboli jednoduché. Patent na produkt som napísal sám z dôvodu nedostatku financií, ale nevedel som, ako to celé odštartovať. Vďaka skúsenostiam s predošlým startupom som však vedel, že existujú rôzne typy štátnej podpory a grantov, ktoré by sa dali využiť. Presne tak sa nám vďaka SBA (Slovak Business Agency) podarilo zúčastniť svetovej výstavy v Nemecku, čo bola skvelá príležitosť. Našim cieľom bolo validovať nápad, ktorý sme na túto výstavu priniesli. Návštevníkom sa náš produkt páčil a získali sme s ním veľký úspech. Až vtedy som si uvedomil, že môj nápad môže mať skutočný potenciál.

Po výstave sme vytvorili prvú sériu produktov, začali ju predávať a hneď prvý rok sa nám len na základe tejto jednej výstavy podaril obrat okolo 90 000 eur. Pritom to bola len jednoduchá appka v telefóne a viac menej „ručne vyrábaný“ inteligentný terč, ktorý nemal takmer žiadnu z vychytávok našich dnešných produktov. Takže dá sa to – aj keď nemáte produkt vyladený do detailov, nádherne zabalený a vychytané všetky muchy, ľuďom ide často najmä o myšlienku. Trainshot je živým príkladom.

Ako sa vám podarilo uplatniť sa na trhu v zahraničí? Ako ste robili marketing?

Dodnes na slovenskej pobočke nie sú žiadni investori. V priebehu druhého roka som stretol svojho obchodného partnera z U.S., ktorý nám pomohol sa v začiatkoch presláviť na trhu v Amerike. Tiež sme sa už v úvode spojili s viacerými väčšími influencermi a mali sme ambasádorov, ktorí nás zdieľali na ich sociálnych sieťach. Nebolo to síce úplne zadarmo, ale väčšinu influencerov sme často neplatili – tí najväčší to pre nás často urobili len tak, pretože sa im veľmi páčil náš produkt a príbeh. Jeden z najväčších youtuberov z nášho “industry” s nami nedávno vydal dokonca video, ktoré dosiahlo milión zhliadnutí.  

Ako v rámci Trainshot fungujete?

Trainshot je zatiaľ malá firma a musíme si robiť všetko – niekto by na to možno nadával, ale podľa mňa to je extrémne zaujímavé. Vo veľkých firmách všetci dostanú jednu úlohu, na ktorú sa musia primárne sústrediť – my však zatiaľ fungujeme tak, že rôzni ľudia musia robiť všeličo od, pre niekoho možno, nezaujímavých prác až po supersofistikované „high-skills“ tasky.

Väčšina z nás sa nachádza na Slovensku, máme však pár členov aj v U.S. V Trainshote nemáme vyslovene prikázanú pracovnú dobu – opísal by som to skôr tak, že každý z nás vie, aký je cieľ a dáva maximum do toho, aby sme ho úspešne dosiahli. Často ľudia pracujú dokonca viac, než by pracovali v inom zamestnaní, pretože ich to jednoducho baví. Trainshot je pre nás lifestyle s perspektívou rastu a posúvania sa vpred.

Ako vyzerá tvoj bežný pracovný deň? Čo ťa na ňom najviac baví?

Rôznorodo – a to je presne niečo, čo mám na svojom živote veľmi rád. Vo všeobecnosti mám v rámci roku rôzne obdobia – niekedy je to obdobie, ktoré je čisto o programovaní, inokedy o cestovaní, obchode alebo marketingu. Prináša to so sebou vysokú premenlivosť a dynamickosť – každý deň, týždeň alebo séria mesiacov častokrát vyzerá úplne inak.

Aj v rámci Trainshotu je môj život nesmierne rozmanitý – ako CEO niekedy riešim vývoj, inokedy prezentácie a sales, ďalší deň zas cestujem na medzinárodné výstavy, ktoré sú po celom svete. Zhrnul by som to asi tak, že môj bežný pracovný deň vlastne ani neexistuje – vždy je to niečo nové a unikátne.

Aké zaujímavé projekty sa vám doteraz podarilo vytvoriť?

V Saudskej Arábii iba nedávno otvorili najväčšiu civilnú strelnicu práve s Trainshot terčovými systémami. Otvorenie pozostávalo z toho, že prvej žene v krajine bolo dovolené slobodne vystreliť zo zbrane a bol to výstrel práve na náš smart terč. Rovnako sme teraz pracovali na budovaní prvej a najväčšej civilnej strelnice v Kuvajte, kde sa nachádza 45 našich smart terčov, ktoré sú napojené na špeciálne efekty. Na túto strelnicu sme dodali aj dva Trainshot AI robotické terčové systémy, čo je naša úplná novinka a ide o naozaj unikátny systém pre výcvik streľby. Robili sme aj viaceré „entertainment“ projekty a súťaže – po svete majú naše terčové systémy viaceré menšie zábavné parky a prevádzky pre civilistov. Nachádzajú sa napríklad v Belgicku, Las Vegas či Dubaji.

Celkovo máme portfólio produktov, medzi ktoré patria terčové systémy ako pre jednotlivcov, tak aj pre strelnice – od pôvodného produktu “starter kit”, ktorý sme predávali hlavne jednotlivcom, sme sa presunuli až k výrobe produktov, o ktoré majú záujem zahraničné armády, či svetove zábavné parky.

A čo vaše pôsobenie na Slovensku? Poznajú ľudia Trainshot aj tu?

Náš produkt je niečo, s čím sa nedá začať v krajine, ako je Slovensko, kvôli nedostatočnému trhu. Hneď v prvotnej startupovej fáze sme sa zamerali na zahraničný trh.

Veľa cestujeme po svete a chodíme na medzinárodné výstavy, kde ľudia môžu vidieť, ako naše produkty fungujú a ako vďaka nim získajú rôzne dôležité dáta o ich streľbe. 

Čo si sa počas svojej cesty ako founder a CEO naučil? Čo by si poradil ostatným startupistom?

Veľa ľudí, ktorých poznám, si myslia, že nápad a prvotná myšlienka pre startup sú extrémne dôležité, že sa bez nich nedá pohnúť a že ich treba hneď chrániť patentom. Ľudia by sa podľa mňa nemali tak veľmi viazať na hodnotu nejakej myšlienky, pretože iba samotná myšlienka nemá reálne skoro žiadnu hodnotu. Nápad môže byť dobrý, ale oveľa dôležitejšie je práve prevedenie daného nápadu.

Vždy treba zistiť, či by si váš nápad niekto reálne kúpil a či to má potenciál. Super je spraviť si napríklad nejakú „visibility study“. Z toho viete zistiť aj to, ako dobre je potrebné daný nápad vyvinúť – či musí byť úplne prémiový alebo stačí nejaký jednoduchý prototyp, ktorý sa začne predávať skôr. Rovnakú chybu som ako začínajúci podnikateľ robil aj ja – na začiatku sme sa snažili urobiť top produkt a až potom sme ho začali predávať. Nepýtajte sa kamarátov a rodiny na to, či je váš produkt dobrý a či by si ho kúpili – jasné, že vám povedia áno, keď vás chcú podporiť. Choďte za neznámymi ľuďmi, skúste im produkt predať, aj keď ho ešte nemáte. Zistite, či by si váš nápad kúpili a validujte ho.

Aké sú vaše plány v Trainshot do budúcna?

Trainshot je podľa mňa ešte v úplných začiatkoch. Často sa ma ľudia pýtajú na to, aký máme biznis model alebo biznis plán. Máme cieľ byť úspešní, žiť z roka na rok lepšie a vedieť postupne investovať do rozvoja a rastu firmy. Určite je niekedy vhodné aj improvizovať či zariskovať. Ak by som ako CEO Trainshotu neimprovizoval a tvrdohlavo sa snažil držať nejakého uceleného biznis plánu, tak by sme počas pandémie neprežili. Počas korony sme napríklad neplánovane vyvinuli robotické terče s prvkami umelej inteligencie, ohľadom ktorých aktuálne jednáme po celom svete a máme na ne vytvorené viaceré predobjednávky. To je zároveň niečo, čo je asi tisíckrát komplexnejšie než náš prvý produkt, už spomínaný “starter kit”, s ktorým sme začínali – a to nepreháňam.

Do budúcna sa určite plánujeme ďalej rozrastať. Aktuálne tiež hľadáme nových ľudí, ktorí by sa k nám pridali. Sme otvorení stážistom, fulltime-istom alebo komukoľvek inému so záujmom pomôcť nám a posúvať Trainshot ďalej. Voľnú pozíciu máme asi v každej možnej pracovnej oblasti, či už je to vývoj, IT, umelá inteligencia, sales, správa webu alebo marketing.

O aké top knihy / filmy / podcasty / projekty / príležitosti... by si sa s ľuďmi rád podelil?

Mňa osobne veľmi zaujala kniha od Elona Muska, konkrétne jeho biografia. Má v niečom podobný štýl podnikania a preto ma už len čítanie jeho životopisu zvyklo veľmi motivovať. Ďalej mi tiež veľa v živote dala fyzika – mám rád knihy od Stephena Hawkinga, prípadne aj rôzne jeho videá alebo dokumenty. Myslím, že je dobré, aby mal človek v dnešnej dobe širší rozhľad, aby nebol napríklad len programátor, ale aby vedel, ako veci vo svete fungujú a mal o tom prehľad. Pravidlá vesmíru a rôzne fyzikálne vzorce sú uplatniteľné v každej sfére života, v ekonómii alebo ľudskej histórii – je to celé o tom.

Ďakujeme Robertovi za skvelý rozhovor a prínosné tipy pre startupistov.

Máš tip na človeka, ktorý by určite mal byť súčasťou Startup Talks? Prípadne sa chceš zapojiť ty sám? Ak áno, tak sa nám neváhaj ozvať cez Startup Talks Tip!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

STARTUP TALKS

Startup Talks | Robert z Trainshot

Zaujíma vás, ako sa úspešní ľudia dostali tam, kde sú dnes a aké majú rady pre ostatných? V StartuPeak sme sa rozhodli odštartovať iniciatívu Startup Talks, kde sa rozprávame s inšpiratívnymi ľuďmi zo slovenskej startup scény. Pýtate sa, kto títo ľudia sú? Sledujte náš blog, kde budeme rozhovory s nimi pravidelne zverejňovať!

Simona Jančeková

Publikované: 09.05.2022

Ako by si sa čitateľovi, ktorý ťa nepozná, predstavil?

Ak by som mal v krátkosti opísať, čo ma najviac charakterizuje, tak to je posadnutosť inováciami, ktoré neskutočne rád tvorím. Pri vykonávaní bežných činností mi často napadá, ako by sa dali rôzne veci optimalizovať a robiť efektívnejšie, alebo aj ako by sme mohli celkovo spraviť svet lepším. Medzi moje hlavné hobbies teda patria inovácie a technológie, v rámci toho napríklad programovanie, dizajnovanie a tvorba elektronických obvodov, ale popritom aj adrenalínové športy ako paragliding, motorky a streľba. Považujem sa za šťastného človeka, pretože sa mi podarilo skĺbiť všetko, čo ma baví, dokopy, živiť sa tým a prinášať tým svetu naokolo hodnotu.

Pred troma rokmi si založil startup Trainshot - kde tento nápad vznikol a ako to celé začalo?

Celé to začalo práve mojimi hobbies, medzi ktoré v čase vzniku Trainshotu patrila aj streľba. V tom období som bol zahĺbený do podnikania a často veľmi zaneprázdnený. Na voľnočasovú aktivitu, akou bola streľba, som si našiel čas maximálne párkrát do mesiaca.

Ten, kto už niekedy strieľal na strelnici, vie, ako to prebieha – človek príde, dostane zbraň, nabije si zásobník a dostane papierový terč. Sú dva typy strelníc – buď majú automatický systém, ktorý vám terč po streľbe prinesie na koľajničke (ang. „retrieval system“) alebo, predovšetkým na outdoor strelniciach, musí človek k terču odkráčať. Keď chce človek zistiť čo, koľko a ako presne nastrieľal, tak musí k terču prísť a vyhodnotiť ho. Na strelniciach tomuto predchádza pomerne zdĺhavý proces – s priblížením sa k terču je potrebné oboznámiť ostatných strelcov, ktorí to musia umožniť, čo je pomerne rušivé a niekedy aj nebezpečné (človek si musí byť na 100% istý, že každý ďalší strelec je oboznámený s jeho priblížením sa k terču a že počas tej doby nikto nebude strieľať).

Čas pre mňa mal v tom období vysokú hodnotu a tak som začal uvažovať, ako by mohol vyzerať terčový systém, ktorý by vyriešil tento problém a bol cenovo dostupný. Napadlo mi vytvoriť malú krabičku, ktorá by sa cez bluetooth pripojila na telefón, a monitorovala by streľbu na terč cez inteligentný papier..

Samozrejme nebolo to také jednoduché – náboje letia približne rýchlosťou zvuku a bolo potrebné vyvinúť extrémne efektívny a rýchly vyhodnocovací softvér a citlivý inteligentný papier. Prototyp som mal vyvinutý asi po troch mesiacoch, hlavne ako „gadget“ pre seba – keď som s tým však prišiel na strelnicu, tak si to ľudia začali všímať, zaujímať sa o to a zisťovať, kde by si to mohli kúpiť. A presne tak vznikol Trainshot a náš prvý produkt – Starter Kit. 

Ako vyzerali začiatky Trainshotu?

Začiatky neboli jednoduché. Patent na produkt som napísal sám z dôvodu nedostatku financií, ale nevedel som, ako to celé odštartovať. Vďaka skúsenostiam s predošlým startupom som však vedel, že existujú rôzne typy štátnej podpory a grantov, ktoré by sa dali využiť. Presne tak sa nám vďaka SBA (Slovak Business Agency) podarilo zúčastniť svetovej výstavy v Nemecku, čo bola skvelá príležitosť. Našim cieľom bolo validovať nápad, ktorý sme na túto výstavu priniesli. Návštevníkom sa náš produkt páčil a získali sme s ním veľký úspech. Až vtedy som si uvedomil, že môj nápad môže mať skutočný potenciál.

Po výstave sme vytvorili prvú sériu produktov, začali ju predávať a hneď prvý rok sa nám len na základe tejto jednej výstavy podaril obrat okolo 90 000 eur. Pritom to bola len jednoduchá appka v telefóne a viac menej „ručne vyrábaný“ inteligentný terč, ktorý nemal takmer žiadnu z vychytávok našich dnešných produktov. Takže dá sa to – aj keď nemáte produkt vyladený do detailov, nádherne zabalený a vychytané všetky muchy, ľuďom ide často najmä o myšlienku. Trainshot je živým príkladom.

Ako sa vám podarilo uplatniť sa na trhu v zahraničí? Ako ste robili marketing?

Dodnes na slovenskej pobočke nie sú žiadni investori. V priebehu druhého roka som stretol svojho obchodného partnera z U.S., ktorý nám pomohol sa v začiatkoch presláviť na trhu v Amerike. Tiež sme sa už v úvode spojili s viacerými väčšími influencermi a mali sme ambasádorov, ktorí nás zdieľali na ich sociálnych sieťach. Nebolo to síce úplne zadarmo, ale väčšinu influencerov sme často neplatili – tí najväčší to pre nás často urobili len tak, pretože sa im veľmi páčil náš produkt a príbeh. Jeden z najväčších youtuberov z nášho “industry” s nami nedávno vydal dokonca video, ktoré dosiahlo milión zhliadnutí.  

Ako v rámci Trainshot fungujete?

Trainshot je zatiaľ malá firma a musíme si robiť všetko – niekto by na to možno nadával, ale podľa mňa to je extrémne zaujímavé. Vo veľkých firmách všetci dostanú jednu úlohu, na ktorú sa musia primárne sústrediť – my však zatiaľ fungujeme tak, že rôzni ľudia musia robiť všeličo od, pre niekoho možno, nezaujímavých prác až po supersofistikované „high-skills“ tasky.

Väčšina z nás sa nachádza na Slovensku, máme však pár členov aj v U.S. V Trainshote nemáme vyslovene prikázanú pracovnú dobu – opísal by som to skôr tak, že každý z nás vie, aký je cieľ a dáva maximum do toho, aby sme ho úspešne dosiahli. Často ľudia pracujú dokonca viac, než by pracovali v inom zamestnaní, pretože ich to jednoducho baví. Trainshot je pre nás lifestyle s perspektívou rastu a posúvania sa vpred.

Ako vyzerá tvoj bežný pracovný deň? Čo ťa na ňom najviac baví?

Rôznorodo – a to je presne niečo, čo mám na svojom živote veľmi rád. Vo všeobecnosti mám v rámci roku rôzne obdobia – niekedy je to obdobie, ktoré je čisto o programovaní, inokedy o cestovaní, obchode alebo marketingu. Prináša to so sebou vysokú premenlivosť a dynamickosť – každý deň, týždeň alebo séria mesiacov častokrát vyzerá úplne inak.

Aj v rámci Trainshotu je môj život nesmierne rozmanitý – ako CEO niekedy riešim vývoj, inokedy prezentácie a sales, ďalší deň zas cestujem na medzinárodné výstavy, ktoré sú po celom svete. Zhrnul by som to asi tak, že môj bežný pracovný deň vlastne ani neexistuje – vždy je to niečo nové a unikátne.

Aké zaujímavé projekty sa vám doteraz podarilo vytvoriť?

V Saudskej Arábii iba nedávno otvorili najväčšiu civilnú strelnicu práve s Trainshot terčovými systémami. Otvorenie pozostávalo z toho, že prvej žene v krajine bolo dovolené slobodne vystreliť zo zbrane a bol to výstrel práve na náš smart terč. Rovnako sme teraz pracovali na budovaní prvej a najväčšej civilnej strelnice v Kuvajte, kde sa nachádza 45 našich smart terčov, ktoré sú napojené na špeciálne efekty. Na túto strelnicu sme dodali aj dva Trainshot AI robotické terčové systémy, čo je naša úplná novinka a ide o naozaj unikátny systém pre výcvik streľby. Robili sme aj viaceré „entertainment“ projekty a súťaže – po svete majú naše terčové systémy viaceré menšie zábavné parky a prevádzky pre civilistov. Nachádzajú sa napríklad v Belgicku, Las Vegas či Dubaji.

Celkovo máme portfólio produktov, medzi ktoré patria terčové systémy ako pre jednotlivcov, tak aj pre strelnice – od pôvodného produktu “starter kit”, ktorý sme predávali hlavne jednotlivcom, sme sa presunuli až k výrobe produktov, o ktoré majú záujem zahraničné armády, či svetove zábavné parky.

A čo vaše pôsobenie na Slovensku? Poznajú ľudia Trainshot aj tu?

Náš produkt je niečo, s čím sa nedá začať v krajine, ako je Slovensko, kvôli nedostatočnému trhu. Hneď v prvotnej startupovej fáze sme sa zamerali na zahraničný trh.

Veľa cestujeme po svete a chodíme na medzinárodné výstavy, kde ľudia môžu vidieť, ako naše produkty fungujú a ako vďaka nim získajú rôzne dôležité dáta o ich streľbe. 

Čo si sa počas svojej cesty ako founder a CEO naučil? Čo by si poradil ostatným startupistom?

Veľa ľudí, ktorých poznám, si myslia, že nápad a prvotná myšlienka pre startup sú extrémne dôležité, že sa bez nich nedá pohnúť a že ich treba hneď chrániť patentom. Ľudia by sa podľa mňa nemali tak veľmi viazať na hodnotu nejakej myšlienky, pretože iba samotná myšlienka nemá reálne skoro žiadnu hodnotu. Nápad môže byť dobrý, ale oveľa dôležitejšie je práve prevedenie daného nápadu.

Vždy treba zistiť, či by si váš nápad niekto reálne kúpil a či to má potenciál. Super je spraviť si napríklad nejakú „visibility study“. Z toho viete zistiť aj to, ako dobre je potrebné daný nápad vyvinúť – či musí byť úplne prémiový alebo stačí nejaký jednoduchý prototyp, ktorý sa začne predávať skôr. Rovnakú chybu som ako začínajúci podnikateľ robil aj ja – na začiatku sme sa snažili urobiť top produkt a až potom sme ho začali predávať. Nepýtajte sa kamarátov a rodiny na to, či je váš produkt dobrý a či by si ho kúpili – jasné, že vám povedia áno, keď vás chcú podporiť. Choďte za neznámymi ľuďmi, skúste im produkt predať, aj keď ho ešte nemáte. Zistite, či by si váš nápad kúpili a validujte ho.

Aké sú vaše plány v Trainshot do budúcna?

Trainshot je podľa mňa ešte v úplných začiatkoch. Často sa ma ľudia pýtajú na to, aký máme biznis model alebo biznis plán. Máme cieľ byť úspešní, žiť z roka na rok lepšie a vedieť postupne investovať do rozvoja a rastu firmy. Určite je niekedy vhodné aj improvizovať či zariskovať. Ak by som ako CEO Trainshotu neimprovizoval a tvrdohlavo sa snažil držať nejakého uceleného biznis plánu, tak by sme počas pandémie neprežili. Počas korony sme napríklad neplánovane vyvinuli robotické terče s prvkami umelej inteligencie, ohľadom ktorých aktuálne jednáme po celom svete a máme na ne vytvorené viaceré predobjednávky. To je zároveň niečo, čo je asi tisíckrát komplexnejšie než náš prvý produkt, už spomínaný “starter kit”, s ktorým sme začínali – a to nepreháňam.

Do budúcna sa určite plánujeme ďalej rozrastať. Aktuálne tiež hľadáme nových ľudí, ktorí by sa k nám pridali. Sme otvorení stážistom, fulltime-istom alebo komukoľvek inému so záujmom pomôcť nám a posúvať Trainshot ďalej. Voľnú pozíciu máme asi v každej možnej pracovnej oblasti, či už je to vývoj, IT, umelá inteligencia, sales, správa webu alebo marketing.

O aké top knihy / filmy / podcasty / projekty / príležitosti... by si sa s ľuďmi rád podelil?

Mňa osobne veľmi zaujala kniha od Elona Muska, konkrétne jeho biografia. Má v niečom podobný štýl podnikania a preto ma už len čítanie jeho životopisu zvyklo veľmi motivovať. Ďalej mi tiež veľa v živote dala fyzika – mám rád knihy od Stephena Hawkinga, prípadne aj rôzne jeho videá alebo dokumenty. Myslím, že je dobré, aby mal človek v dnešnej dobe širší rozhľad, aby nebol napríklad len programátor, ale aby vedel, ako veci vo svete fungujú a mal o tom prehľad. Pravidlá vesmíru a rôzne fyzikálne vzorce sú uplatniteľné v každej sfére života, v ekonómii alebo ľudskej histórii – je to celé o tom.

Ďakujeme Robertovi za skvelý rozhovor a prínosné tipy pre startupistov.

Máš tip na človeka, ktorý by určite mal byť súčasťou Startup Talks? Prípadne sa chceš zapojiť ty sám? Ak áno, tak sa nám neváhaj ozvať cez Startup Talks Tip!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print