STARTUP TALKS

Startup Talks | Julián zo Zmudri.sk

Zaujíma vás, ako sa úspešní ľudia dostali tam, kde sú dnes a aké majú rady pre ostatných? V StartuPeak sme sa rozhodli odštartovať iniciatívu Startup Talks, kde sa rozprávame s inšpiratívnymi ľuďmi zo slovenskej startup scény. Pýtate sa, kto títo ľudia sú? Sledujte náš blog, kde budeme rozhovory s nimi pravidelne zverejňovať!

Simona Jančeková

Publikované: 03.05.2022

Ako by si sa čitateľovi, ktorý ťa nepozná, predstavil?

Som rodák z Prešova, ktorý hneď po skončení strednej školy odišiel študovať do zahraničia. Podarilo sa mi vyštudovať bakalára v Dánsku s tým, že som si počas toho ešte na semester odskočil do Kanady. Po skončení vysokej školy som sa však rozhodol vrátiť naspäť na Slovensko, aby som pomohol s rozvojom vzdelávania, nakoľko ma pomerne frustrovalo to, aký je na Slovensku vzdelávací systém a celková úroveň vzdelávania. Asi rok a pol som pracoval v Profesii na full-time a popri tom som začal v rámci svojho voľného času rozbiehať vzdelávaciu platformu Zmudri.sk. Postupne sa z toho stala moja práca a Zmudri má teraz už viac ako tri roky.

Bol stav slovenského vzdelávania to je jediné, čo ťa motivovalo prísť sem naspäť zo zahraničia?

V podstate áno. Bol som frustrovaný mladý človek, ktorý nevidel v Slovensku žiadny potenciál a nevidel zmysel v tom, že by tu mal zostávať. Preto som aj odišiel do zahraničia. Tam som si však uvedomil, že na Slovensku to predsa len nie je až také zlé, a že ak chce človek niečo zlepšiť, tak by sa o to mal aj sám pokúsiť. Mal som viaceré príležitosti v zahraničí – mohol som pokračovať v štúdiu, ísť do inej krajiny, zamestnať sa…, ale vrátiť sa späť na Slovensko ma v tej chvíli lákalo viac.

Ako v tvojej hlave vznikol nápad založiť vzdelávaciu platformu Zmudri.sk a čo presne ponúka?

Mňa na slovenskom vzdelávacom systéme štvalo vo všeobecnosti najviac to, že sa v školách učí strašne veľa vecí, z ktorých väčšinu človek v bežnom živote vôbec nevyužije. Zároveň v kurikulách často nie je priestor pre praktické znalosti, občianske a spoločenské témy, alebo sa im venuje len veľmi málo pozornosti. Problémov v školstve je samozrejme veľa, ale v rámci projektu Zmudri.sk sa zameriavame práve na toto. Naším cieľom teda je, aby sme takéto témy mladým ľuďom ponúkali, vysvetľovali a tvorili na ne vzdelávacie materiály.

V rámci projektu sme sa rozhodli vytvoriť video kurzy, nakoľko video nahrávky predstavujú v dnešnej dobe čoraz viac populárnu formu výučby. Predovšetkým mladí ľudia oveľa radšej konzumujú video obsah oproti napríklad čítaniu článkov alebo pozerania prezentácií. Tiež ma k tejto digitálnej podobe inšpirovalo práve fungovanie školstva v Kanade a moja skúsenosť v rámci neho.

Aká je vaša vízia v Zmudri.sk?

Tak jednoznačne to, aby sme pripravili mladých ľudí na potreby bežného ozajstného dospeláckeho života. Zároveň bolo jedným z našich prvotných cieľov práve to, aby sme poskytovali obsah mladým priamo, čoho sa aj aktuálne stále držíme – máme YouTube, Instagram, Tik Tok… Popritom sme však našu stratégiu postupom času trochu upravili – aktuálne sa zameriavame vo veľkom aj na školy ako partnerov a na to, aby sme našu formu vzdelávania dostali k čo najväčšiemu publiku mladých a v rámci toho tiež pomáhali v istej forme aj učiteľom. Robíme napríklad aj inštruktážne videá práve pre učiteľov, kde im poskytujeme tipy a triky na to, ako využiť našu vzdelávaciu platformu v triedach počas vyučovacích hodín a celkovo v rámci školských kurikúl. 

Ako vyzeral proces založenia Zmudri.sk?

Úplne prvotný nápad založiť Zmudri.sk vznikol ešte počas môjho štúdia v Dánsku, kedy som sa cez Leaf zúčastnil letnej stáže v organizácii Dobrý anjel. Táto skúsenosť pre mňa predstavovala dôležitý míľnik, pretože ma výrazne nakopla v “social impact” zmýšľaní. Keď som sa o rok na to vrátil naspäť na Slovensko, tak som v hlave mal víziu (a aj naivnú predstavu), ale zároveň som vôbec netušil, ako sa nejaký takýto projekt zakladá. V živote som predtým nerobil žiadne video, nepísal k nemu scénar, nemanažoval som žiadny projekt a ani nič ďalšie, čo dnes predstavuje moju pracovnú rutinu. V začiatkoch to teda išlo veľmi pomaly. Prvé mesiace sa takmer nič nedialo – ja sám som si len dával dokopy svoje myšlienky a hovoril o tom ľuďom.


Po asi roku mojej snahy s projektom začať sme sa pomerne náhodne dali dokopy asi 6 ľudia cez moje kontakty z Nexterie, LinkedInu a Facebooku. Následne to už išlo veľmi rýchlo. Rozdelili sme si úlohy – niekto riešil strihanie videí, iní ich natáčali, ďalší človek riešil administratívu a financie. Vyskúšali sme natočiť prvé videá a prihlásili sme sa do “Social Impact Award”, ktorý sme vyhrali. Potom prišla veľká udalosť – prezidentské voľby, na ktoré sme natočili video a s ním sa dostali do relácie Teleráno. Tak nejako sa to postupne nabaľovalo a boli sme viac a viac viditeľnejší. Po asi roku a pol sme spravili celkom úspešný crowdfunding, čoho výsledkom bolo, že sme sa na prácu na projekte mohli všetci viac sústrediť. Ja som bol prvý, ktorý na Zmudri.sk začal robiť na full-time. Po mne sa pridali ďalší. Takže aktuálne sme už taká, dá sa povedať, profesionálna organizácia 🙂

Povedal by si o Zmudri.sk, že to je startup?

Startup je také “fancy” slovíčko. Ja osobne som v živote žiadny startup nemal a ani s ničím nepodnikal. Avšak, čo počúvam ľudí zo startupového sveta, tak všetko, čo riešia oni vo svojich startupoch, riešime aj my v rámci Zmudri. Tiež máme produkt, klientov, cieľovú skupinu, rovnako si musíme nastavovať interné ciele a procesy, máme svoje stratégie, budgety a plány… Takže veľmi veľa vecí tam je extrémne podobných. Jediný rozdiel je asi v tom, že nám naši “zákazníci” neplatia a teda tie peniaze musíme zháňať z iných zdrojov. Pre startup sú takzvanými donormi ich klienti, my ich však musíme hľadať nikde inde – v tomto je to možno o aj niečo náročnejšie. Tiež by som ešte dodal, že my musíme väčšmi riešiť také tie spoločensko-zodpovedné veci – napríklad si musíme dávať pozor, kto je náš donor, s kým spolupracujeme a ako to komunikujeme, na čo presne používame financie, ktoré dostaneme a podobne. V tomto môže byť startup o niečo slobodnejší.

S akými najväčšími výzvami ste sa v Zmudri.sk odteraz stretli?

Je ich strašne veľa. Čo mi však hneď beží hlavou v rámci organizačného hľadiska, je práve “self-management” a dávanie si pozor na to, aby sme popri všetkej tej práci nevyhoreli. S tým sme mali od začiatku, a to najmä ja, obrovský problém. Keď človek robí niečo, čo ho extrémne baví a napĺňa, tak to často veľmi ľahko a rýchlo prepáli. Práve v tej neziskovej oblasti, častokrát býva najvyššia miera vyhorenia a je tam zvykom robiť toho strašne veľa, dávať do vecí 150% a byť zameraný na všetko, čo sa dá. Celé to zvládnuť je teda určite výzva.

Zároveň s týmto súvisí aj oblasť “talent management” a nábor nových a kvalitných ľudí, ktorí v organizácii dlhodobo zostanú aj za svojím spôsobom smiešne peniaze. V súvislosti s tým sa aj teraz chystáme robiť náš, zatiaľ, najväčší nábor, takže to bude výzva sama o sebe.

Jednou z ďalších výziev, ktorú riešime, je určite aj to, ako zaujať mladých ľudí, pretože témy, ktoré otvárame, nie sú úplne vždy atraktívne. Aj napriek jej dôležitosti a dopadu, koho z mladých zaujíma napríklad taká korupcia? Takže vedieť našu cieľovku zaujať je niečo, čo riešime od úplných začiatkov. 

Čo by si odporučil ľuďom, ktorí sa s podobnými problémami stretávajú tiež?

Čo mne osobne vo všetkom asi najviac pomohlo je, že som na to nebol sám. Aj keď nápad išiel odo mňa, tak jeho samotná realizácia stála na viacerých ľuďoch. Aj aktuálne to u nás vyzerá asi tak, že ja organizáciu oficiálne vediem, ale v skutočnosti máme veľmi “flat” štruktúru a všetci sa podieľame na tých najdôležitejších rozhodnutiach. Teda všetok tlak a stres nie je len na jednom človekovi, ale rozkladá sa medzi viacerých, čo je oveľa jednoduchšie. 

Popritom je neskutočne nápomocné mať mentorov, ktorí vás dokážu viesť celým procesom a s ktorými viete poradiť, keď to je potrebné.

Čo všetko sa vám vďaka Zmudri.sk doteraz podarilo?

Ja osobne vnímam práve to, ako dlho sme už ako organizácia vydržali, ako jednu z vecí, ktoré sa nám podarili zo všetkého najviac. Veľmi často sa stáva, že sa tímy po nejakej prvotnej fáze projektu alebo aj startupu rozpadnú. U nás sa stal presný opak. Začali sme v roku 2018 šiesti a doteraz sme tu aktívne takmer všetci, odišiel len jeden z nás.

Zároveň sú super aj rôzne ocenenia, ktoré sa nám so Zmudri podarilo získať, a to práve v tom, že to ľudia často vnímajú ako veľký úspech a robí nás to popritom viditeľnejšími. 

Najviac nás však pohľadí pri srdci, keď nám prosto napíše nejaký učiteľ alebo mladý človek, aké je Zmudri super a ako mu to pomohlo. Vtedy si vždy povieme, že na to tu sme.

Čo by si ty osobne poradil svojmu o 5 / 10 rokov mladšiemu ja?

Asi nič :D. Myslím si, že som urobil všetko, čo som mal. Za jednu z najlepších skúseností však určite považujem vycestovanie do zahraničia – či už je to na vysokú školu, Erasmus, letnú stáž alebo čokoľvek iné, určite by do toho mal ísť každý človek. Čo si možno trochu vyčítam je, že okrem angličtiny neviem žiadny iný cudzí jazyk. 

Aké máte so Zmudri.sk plány do budúcna?

V rámci tímu sa dosť často rozprávali práve o tom, či chceme Zmudri ťahať skôr na stranu mladých ľudí a žiakov alebo k učiteľom, pretože to boli dve strany, ktorým sme vedeli veľa dať, ale bolo náročné ich skĺbiť dokopy. Často sme sa aj pri robení videí prichytili pri tom, že niečo do videa pre mladých nemôžeme dať, lebo to urazí učiteľov, alebo naopak. Práve preto by sme sa práve najbližšie 2-3 roky chceli sústrediť na to, aby sme tieto dve oblasti, ktoré sme doteraz riešili spolu, viac oddelili. Samozrejme, všetko, čo sme doteraz ako Zmudri vydali a vytvorili, zostane tak, ako to je aktuálne – my sa len budeme posúvať ďalej.

Popritom sme začali aj s učiteľským projektom s názvom “Zmudri do škôl”, kde sa môžu prihlásiť učitelia z celého Slovenska a my s nimi následne budeme počas školského roka aktívne komunikujeme a dodávame im materiály pre kvalitnejšiu výučbu žiakov. To pre nás predstavuje takú užšiu spoluprácu, z ktorej máme super výstupy a spätné väzby od žiakov zo škôl.

Mimo toho by sme tiež chceli rozbehnúť médium pre mladých, čo by bolo niečo ako nová platforma / portál, kde budeme tvoriť obsah vyslovene pre mladých na aktuálne témy vo svete, ktorý už ale nepôjde do škôl v rámci vzdelávacích materiálov. Tam budeme vedieť byť viac agilnejší.

Ak by sa nejaký čitateľ chcel zapojiť do Zmudri.sk a pomôcť vám, čo by mal urobiť?

Mimo full-time a part-time ľudí nám pomáha aj niekoľko dobrovoľníkov, takže to by mohla byť fajn príležitosť. Najlepšie je asi nám konkrétne napísať, ozvať sa nám cez LinkedIn, Instagram, email alebo akúkoľvek inú platformu. Hľadáme ľudí do rôznych oblastí, takže sme otvorení všetkému. Často sa nám ale stáva, že si záujemca o dobrovoľníctvo po prvých pár stretnutiach uvedomí, že na to vlastne nemá čas a chce sa venovať radšej niečomu inému, takže určite si to treba predtým dobre premyslieť.

O aké top knihy / filmy / podcasty / projekty / príležitosti... by si sa s ľuďmi rád podelil?

Ja som v tomto hrozný, pretože nečítam toľko kníh, koľko by som mal. Ale zhodou okolností som nedávno čítal známu knížku Radical Candor, v ktorej som sa veľmi našiel a ktorú by som ľuďom určite odporučil. Zároveň mám veľmi rád aj knihu Rozhodujúca dekáda, ktorá je o prelínaní sa osobných a profesionálnych vecí pre mladých ľudí, o budovaní si kariéry, osobného života a podobne – pre mňa bola veľmi “eye-opening”.

Ďakujeme Juliánovi za skvelý rozhovor a prínosné tipy pre startupistov!

Máš tip na človeka, ktorý by určite mal byť súčasťou Startup Talks? Prípadne sa chceš zapojiť ty sám? Ak áno, tak sa nám neváhaj ozvať cez Startup Talks Tip!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

STARTUP TALKS

Startup Talks | Julián zo Zmudri.sk

Zaujíma vás, ako sa úspešní ľudia dostali tam, kde sú dnes a aké majú rady pre ostatných? V StartuPeak sme sa rozhodli odštartovať iniciatívu Startup Talks, kde sa rozprávame s inšpiratívnymi ľuďmi zo slovenskej startup scény. Pýtate sa, kto títo ľudia sú? Sledujte náš blog, kde budeme rozhovory s nimi pravidelne zverejňovať!

Simona Jančeková

Publikované: 03.05.2022

Ako by si sa čitateľovi, ktorý ťa nepozná, predstavil?

Som rodák z Prešova, ktorý hneď po skončení strednej školy odišiel študovať do zahraničia. Podarilo sa mi vyštudovať bakalára v Dánsku s tým, že som si počas toho ešte na semester odskočil do Kanady. Po skončení vysokej školy som sa však rozhodol vrátiť naspäť na Slovensko, aby som pomohol s rozvojom vzdelávania, nakoľko ma pomerne frustrovalo to, aký je na Slovensku vzdelávací systém a celková úroveň vzdelávania. Asi rok a pol som pracoval v Profesii na full-time a popri tom som začal v rámci svojho voľného času rozbiehať vzdelávaciu platformu Zmudri.sk. Postupne sa z toho stala moja práca a Zmudri má teraz už viac ako tri roky.

Bol stav slovenského vzdelávania to je jediné, čo ťa motivovalo prísť sem naspäť zo zahraničia?

V podstate áno. Bol som frustrovaný mladý človek, ktorý nevidel v Slovensku žiadny potenciál a nevidel zmysel v tom, že by tu mal zostávať. Preto som aj odišiel do zahraničia. Tam som si však uvedomil, že na Slovensku to predsa len nie je až také zlé, a že ak chce človek niečo zlepšiť, tak by sa o to mal aj sám pokúsiť. Mal som viaceré príležitosti v zahraničí – mohol som pokračovať v štúdiu, ísť do inej krajiny, zamestnať sa…, ale vrátiť sa späť na Slovensko ma v tej chvíli lákalo viac.

Ako v tvojej hlave vznikol nápad založiť vzdelávaciu platformu Zmudri.sk a čo presne ponúka?

Mňa na slovenskom vzdelávacom systéme štvalo vo všeobecnosti najviac to, že sa v školách učí strašne veľa vecí, z ktorých väčšinu človek v bežnom živote vôbec nevyužije. Zároveň v kurikulách často nie je priestor pre praktické znalosti, občianske a spoločenské témy, alebo sa im venuje len veľmi málo pozornosti. Problémov v školstve je samozrejme veľa, ale v rámci projektu Zmudri.sk sa zameriavame práve na toto. Naším cieľom teda je, aby sme takéto témy mladým ľuďom ponúkali, vysvetľovali a tvorili na ne vzdelávacie materiály.

V rámci projektu sme sa rozhodli vytvoriť video kurzy, nakoľko video nahrávky predstavujú v dnešnej dobe čoraz viac populárnu formu výučby. Predovšetkým mladí ľudia oveľa radšej konzumujú video obsah oproti napríklad čítaniu článkov alebo pozerania prezentácií. Tiež ma k tejto digitálnej podobe inšpirovalo práve fungovanie školstva v Kanade a moja skúsenosť v rámci neho.

Aká je vaša vízia v Zmudri.sk?

Tak jednoznačne to, aby sme pripravili mladých ľudí na potreby bežného ozajstného dospeláckeho života. Zároveň bolo jedným z našich prvotných cieľov práve to, aby sme poskytovali obsah mladým priamo, čoho sa aj aktuálne stále držíme – máme YouTube, Instagram, Tik Tok… Popritom sme však našu stratégiu postupom času trochu upravili – aktuálne sa zameriavame vo veľkom aj na školy ako partnerov a na to, aby sme našu formu vzdelávania dostali k čo najväčšiemu publiku mladých a v rámci toho tiež pomáhali v istej forme aj učiteľom. Robíme napríklad aj inštruktážne videá práve pre učiteľov, kde im poskytujeme tipy a triky na to, ako využiť našu vzdelávaciu platformu v triedach počas vyučovacích hodín a celkovo v rámci školských kurikúl. 

Ako vyzeral proces založenia Zmudri.sk?

Úplne prvotný nápad založiť Zmudri.sk vznikol ešte počas môjho štúdia v Dánsku, kedy som sa cez Leaf zúčastnil letnej stáže v organizácii Dobrý anjel. Táto skúsenosť pre mňa predstavovala dôležitý míľnik, pretože ma výrazne nakopla v “social impact” zmýšľaní. Keď som sa o rok na to vrátil naspäť na Slovensko, tak som v hlave mal víziu (a aj naivnú predstavu), ale zároveň som vôbec netušil, ako sa nejaký takýto projekt zakladá. V živote som predtým nerobil žiadne video, nepísal k nemu scénar, nemanažoval som žiadny projekt a ani nič ďalšie, čo dnes predstavuje moju pracovnú rutinu. V začiatkoch to teda išlo veľmi pomaly. Prvé mesiace sa takmer nič nedialo – ja sám som si len dával dokopy svoje myšlienky a hovoril o tom ľuďom.

Po asi roku mojej snahy s projektom začať sme sa pomerne náhodne dali dokopy asi 6 ľudia cez moje kontakty z Nexterie, LinkedInu a Facebooku. Následne to už išlo veľmi rýchlo. Rozdelili sme si úlohy – niekto riešil strihanie videí, iní ich natáčali, ďalší človek riešil administratívu a financie. Vyskúšali sme natočiť prvé videá a prihlásili sme sa do “Social Impact Award”, ktorý sme vyhrali. Potom prišla veľká udalosť – prezidentské voľby, na ktoré sme natočili video a s ním sa dostali do relácie Teleráno. Tak nejako sa to postupne nabaľovalo a boli sme viac a viac viditeľnejší. Po asi roku a pol sme spravili celkom úspešný crowdfunding, čoho výsledkom bolo, že sme sa na prácu na projekte mohli všetci viac sústrediť. Ja som bol prvý, ktorý na Zmudri.sk začal robiť na full-time. Po mne sa pridali ďalší. Takže aktuálne sme už taká, dá sa povedať, profesionálna organizácia 🙂

Povedal by si o Zmudri.sk, že to je startup?

Startup je také “fancy” slovíčko. Ja osobne som v živote žiadny startup nemal a ani s ničím nepodnikal. Avšak, čo počúvam ľudí zo startupového sveta, tak všetko, čo riešia oni vo svojich startupoch, riešime aj my v rámci Zmudri. Tiež máme produkt, klientov, cieľovú skupinu, rovnako si musíme nastavovať interné ciele a procesy, máme svoje stratégie, budgety a plány… Takže veľmi veľa vecí tam je extrémne podobných. Jediný rozdiel je asi v tom, že nám naši “zákazníci” neplatia a teda tie peniaze musíme zháňať z iných zdrojov. Pre startup sú takzvanými donormi ich klienti, my ich však musíme hľadať nikde inde – v tomto je to možno o aj niečo náročnejšie. Tiež by som ešte dodal, že my musíme väčšmi riešiť také tie spoločensko-zodpovedné veci – napríklad si musíme dávať pozor, kto je náš donor, s kým spolupracujeme a ako to komunikujeme, na čo presne používame financie, ktoré dostaneme a podobne. V tomto môže byť startup o niečo slobodnejší.

S akými najväčšími výzvami ste sa v Zmudri.sk odteraz stretli?

Je ich strašne veľa. Čo mi však hneď beží hlavou v rámci organizačného hľadiska, je práve “self-management” a dávanie si pozor na to, aby sme popri všetkej tej práci nevyhoreli. S tým sme mali od začiatku, a to najmä ja, obrovský problém. Keď človek robí niečo, čo ho extrémne baví a napĺňa, tak to často veľmi ľahko a rýchlo prepáli. Práve v tej neziskovej oblasti, častokrát býva najvyššia miera vyhorenia a je tam zvykom robiť toho strašne veľa, dávať do vecí 150% a byť zameraný na všetko, čo sa dá. Celé to zvládnuť je teda určite výzva.

Zároveň s týmto súvisí aj oblasť “talent management” a nábor nových a kvalitných ľudí, ktorí v organizácii dlhodobo zostanú aj za svojím spôsobom smiešne peniaze. V súvislosti s tým sa aj teraz chystáme robiť náš, zatiaľ, najväčší nábor, takže to bude výzva sama o sebe.

Jednou z ďalších výziev, ktorú riešime, je určite aj to, ako zaujať mladých ľudí, pretože témy, ktoré otvárame, nie sú úplne vždy atraktívne. Aj napriek jej dôležitosti a dopadu, koho z mladých zaujíma napríklad taká korupcia? Takže vedieť našu cieľovku zaujať je niečo, čo riešime od úplných začiatkov. 

Čo by si odporučil ľuďom, ktorí sa s podobnými problémami stretávajú tiež?

Čo mne osobne vo všetkom asi najviac pomohlo je, že som na to nebol sám. Aj keď nápad išiel odo mňa, tak jeho samotná realizácia stála na viacerých ľuďoch. Aj aktuálne to u nás vyzerá asi tak, že ja organizáciu oficiálne vediem, ale v skutočnosti máme veľmi “flat” štruktúru a všetci sa podieľame na tých najdôležitejších rozhodnutiach. Teda všetok tlak a stres nie je len na jednom človekovi, ale rozkladá sa medzi viacerých, čo je oveľa jednoduchšie. 

Popritom je neskutočne nápomocné mať mentorov, ktorí vás dokážu viesť celým procesom a s ktorými viete poradiť, keď to je potrebné.

Čo všetko sa vám vďaka Zmudri.sk doteraz podarilo?

Ja osobne vnímam práve to, ako dlho sme už ako organizácia vydržali, ako jednu z vecí, ktoré sa nám podarili zo všetkého najviac. Veľmi často sa stáva, že sa tímy po nejakej prvotnej fáze projektu alebo aj startupu rozpadnú. U nás sa stal presný opak. Začali sme v roku 2018 šiesti a doteraz sme tu aktívne takmer všetci, odišiel len jeden z nás.

Zároveň sú super aj rôzne ocenenia, ktoré sa nám so Zmudri podarilo získať, a to práve v tom, že to ľudia často vnímajú ako veľký úspech a robí nás to popritom viditeľnejšími. 

Najviac nás však pohľadí pri srdci, keď nám prosto napíše nejaký učiteľ alebo mladý človek, aké je Zmudri super a ako mu to pomohlo. Vtedy si vždy povieme, že na to tu sme.

Čo by si ty osobne poradil svojmu o 5 / 10 rokov mladšiemu ja?

Asi nič :D. Myslím si, že som urobil všetko, čo som mal. Za jednu z najlepších skúseností však určite považujem vycestovanie do zahraničia – či už je to na vysokú školu, Erasmus, letnú stáž alebo čokoľvek iné, určite by do toho mal ísť každý človek. Čo si možno trochu vyčítam je, že okrem angličtiny neviem žiadny iný cudzí jazyk. 

Aké máte so Zmudri.sk plány do budúcna?

V rámci tímu sa dosť často rozprávali práve o tom, či chceme Zmudri ťahať skôr na stranu mladých ľudí a žiakov alebo k učiteľom, pretože to boli dve strany, ktorým sme vedeli veľa dať, ale bolo náročné ich skĺbiť dokopy. Často sme sa aj pri robení videí prichytili pri tom, že niečo do videa pre mladých nemôžeme dať, lebo to urazí učiteľov, alebo naopak. Práve preto by sme sa práve najbližšie 2-3 roky chceli sústrediť na to, aby sme tieto dve oblasti, ktoré sme doteraz riešili spolu, viac oddelili. Samozrejme, všetko, čo sme doteraz ako Zmudri vydali a vytvorili, zostane tak, ako to je aktuálne – my sa len budeme posúvať ďalej.

Popritom sme začali aj s učiteľským projektom s názvom “Zmudri do škôl”, kde sa môžu prihlásiť učitelia z celého Slovenska a my s nimi následne budeme počas školského roka aktívne komunikujeme a dodávame im materiály pre kvalitnejšiu výučbu žiakov. To pre nás predstavuje takú užšiu spoluprácu, z ktorej máme super výstupy a spätné väzby od žiakov zo škôl.

Mimo toho by sme tiež chceli rozbehnúť médium pre mladých, čo by bolo niečo ako nová platforma / portál, kde budeme tvoriť obsah vyslovene pre mladých na aktuálne témy vo svete, ktorý už ale nepôjde do škôl v rámci vzdelávacích materiálov. Tam budeme vedieť byť viac agilnejší.

Ak by sa nejaký čitateľ chcel zapojiť do Zmudri.sk a pomôcť vám, čo by mal urobiť?

Mimo full-time a part-time ľudí nám pomáha aj niekoľko dobrovoľníkov, takže to by mohla byť fajn príležitosť. Najlepšie je asi nám konkrétne napísať, ozvať sa nám cez LinkedIn, Instagram, email alebo akúkoľvek inú platformu. Hľadáme ľudí do rôznych oblastí, takže sme otvorení všetkému. Často sa nám ale stáva, že si záujemca o dobrovoľníctvo po prvých pár stretnutiach uvedomí, že na to vlastne nemá čas a chce sa venovať radšej niečomu inému, takže určite si to treba predtým dobre premyslieť.

O aké top knihy / filmy / podcasty / projekty / príležitosti... by si sa s ľuďmi rád podelil?

Ja som v tomto hrozný, pretože nečítam toľko kníh, koľko by som mal. Ale zhodou okolností som nedávno čítal známu knížku Radical Candor, v ktorej som sa veľmi našiel a ktorú by som ľuďom určite odporučil. Zároveň mám veľmi rád aj knihu Rozhodujúca dekáda, ktorá je o prelínaní sa osobných a profesionálnych vecí pre mladých ľudí, o budovaní si kariéry, osobného života a podobne – pre mňa bola veľmi “eye-opening”.

Ďakujeme Juliánovi za skvelý rozhovor a prínosné tipy pre startupistov.

Máš tip na človeka, ktorý by určite mal byť súčasťou Startup Talks? Prípadne sa chceš zapojiť ty sám? Ak áno, tak sa nám neváhaj ozvať cez Startup Talks Tip!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

STARTUP TALKS

Startup Talks | Julián zo Zmudri.sk

Zaujíma vás, ako sa úspešní ľudia dostali tam, kde sú dnes a aké majú rady pre ostatných? V StartuPeak sme sa rozhodli odštartovať iniciatívu Startup Talks, kde sa rozprávame s inšpiratívnymi ľuďmi zo slovenskej startup scény. Pýtate sa, kto títo ľudia sú? Sledujte náš blog, kde budeme rozhovory s nimi pravidelne zverejňovať!

Simona Jančeková

Publikované: 03.05.2022

Ako by si sa čitateľovi, ktorý ťa nepozná, predstavil?

Som rodák z Prešova, ktorý hneď po skončení strednej školy odišiel študovať do zahraničia. Podarilo sa mi vyštudovať bakalára v Dánsku s tým, že som si počas toho ešte na semester odskočil do Kanady. Po skončení vysokej školy som sa však rozhodol vrátiť naspäť na Slovensko, aby som pomohol s rozvojom vzdelávania, nakoľko ma pomerne frustrovalo to, aký je na Slovensku vzdelávací systém a celková úroveň vzdelávania. Asi rok a pol som pracoval v Profesii na full-time a popri tom som začal v rámci svojho voľného času rozbiehať vzdelávaciu platformu Zmudri.sk. Postupne sa z toho stala moja práca a Zmudri má teraz už viac ako tri roky.

Bol stav slovenského vzdelávania to je jediné, čo ťa motivovalo prísť sem naspäť zo zahraničia?

V podstate áno. Bol som frustrovaný mladý človek, ktorý nevidel v Slovensku žiadny potenciál a nevidel zmysel v tom, že by tu mal zostávať. Preto som aj odišiel do zahraničia. Tam som si však uvedomil, že na Slovensku to predsa len nie je až také zlé, a že ak chce človek niečo zlepšiť, tak by sa o to mal aj sám pokúsiť. Mal som viaceré príležitosti v zahraničí – mohol som pokračovať v štúdiu, ísť do inej krajiny, zamestnať sa…, ale vrátiť sa späť na Slovensko ma v tej chvíli lákalo viac.

Ako v tvojej hlave vznikol nápad založiť vzdelávaciu platformu Zmudri.sk a čo presne ponúka?

Mňa na slovenskom vzdelávacom systéme štvalo vo všeobecnosti najviac to, že sa v školách učí strašne veľa vecí, z ktorých väčšinu človek v bežnom živote vôbec nevyužije. Zároveň v kurikulách často nie je priestor pre praktické znalosti, občianske a spoločenské témy, alebo sa im venuje len veľmi málo pozornosti. Problémov v školstve je samozrejme veľa, ale v rámci projektu Zmudri.sk sa zameriavame práve na toto. Naším cieľom teda je, aby sme takéto témy mladým ľuďom ponúkali, vysvetľovali a tvorili na ne vzdelávacie materiály.

V rámci projektu sme sa rozhodli vytvoriť video kurzy, nakoľko video nahrávky predstavujú v dnešnej dobe čoraz viac populárnu formu výučby. Predovšetkým mladí ľudia oveľa radšej konzumujú video obsah oproti napríklad čítaniu článkov alebo pozerania prezentácií. Tiež ma k tejto digitálnej podobe inšpirovalo práve fungovanie školstva v Kanade a moja skúsenosť v rámci neho.

Aká je vaša vízia v Zmudri.sk?

Tak jednoznačne to, aby sme pripravili mladých ľudí na potreby bežného ozajstného dospeláckeho života. Zároveň bolo jedným z našich prvotných cieľov práve to, aby sme poskytovali obsah mladým priamo, čoho sa aj aktuálne stále držíme – máme YouTube, Instagram, Tik Tok… Popritom sme však našu stratégiu postupom času trochu upravili – aktuálne sa zameriavame vo veľkom aj na školy ako partnerov a na to, aby sme našu formu vzdelávania dostali k čo najväčšiemu publiku mladých a v rámci toho tiež pomáhali v istej forme aj učiteľom. Robíme napríklad aj inštruktážne videá práve pre učiteľov, kde im poskytujeme tipy a triky na to, ako využiť našu vzdelávaciu platformu v triedach počas vyučovacích hodín a celkovo v rámci školských kurikúl. 

Ako vyzeral proces založenia Zmudri.sk?

Úplne prvotný nápad založiť Zmudri.sk vznikol ešte počas môjho štúdia v Dánsku, kedy som sa cez Leaf zúčastnil letnej stáže v organizácii Dobrý anjel. Táto skúsenosť pre mňa predstavovala dôležitý míľnik, pretože ma výrazne nakopla v “social impact” zmýšľaní. Keď som sa o rok na to vrátil naspäť na Slovensko, tak som v hlave mal víziu (a aj naivnú predstavu), ale zároveň som vôbec netušil, ako sa nejaký takýto projekt zakladá. V živote som predtým nerobil žiadne video, nepísal k nemu scénar, nemanažoval som žiadny projekt a ani nič ďalšie, čo dnes predstavuje moju pracovnú rutinu. V začiatkoch to teda išlo veľmi pomaly. Prvé mesiace sa takmer nič nedialo – ja sám som si len dával dokopy svoje myšlienky a hovoril o tom ľuďom.

Po asi roku mojej snahy s projektom začať sme sa pomerne náhodne dali dokopy asi 6 ľudia cez moje kontakty z Nexterie, LinkedInu a Facebooku. Následne to už išlo veľmi rýchlo. Rozdelili sme si úlohy – niekto riešil strihanie videí, iní ich natáčali, ďalší človek riešil administratívu a financie. Vyskúšali sme natočiť prvé videá a prihlásili sme sa do “Social Impact Award”, ktorý sme vyhrali. Potom prišla veľká udalosť – prezidentské voľby, na ktoré sme natočili video a s ním sa dostali do relácie Teleráno. Tak nejako sa to postupne nabaľovalo a boli sme viac a viac viditeľnejší. Po asi roku a pol sme spravili celkom úspešný crowdfunding, čoho výsledkom bolo, že sme sa na prácu na projekte mohli všetci viac sústrediť. Ja som bol prvý, ktorý na Zmudri.sk začal robiť na full-time. Po mne sa pridali ďalší. Takže aktuálne sme už taká, dá sa povedať, profesionálna organizácia 🙂

Povedal by si o Zmudri.sk, že to je startup?

Startup je také “fancy” slovíčko. Ja osobne som v živote žiadny startup nemal a ani s ničím nepodnikal. Avšak, čo počúvam ľudí zo startupového sveta, tak všetko, čo riešia oni vo svojich startupoch, riešime aj my v rámci Zmudri. Tiež máme produkt, klientov, cieľovú skupinu, rovnako si musíme nastavovať interné ciele a procesy, máme svoje stratégie, budgety a plány… Takže veľmi veľa vecí tam je extrémne podobných. Jediný rozdiel je asi v tom, že nám naši “zákazníci” neplatia a teda tie peniaze musíme zháňať z iných zdrojov. Pre startup sú takzvanými donormi ich klienti, my ich však musíme hľadať nikde inde – v tomto je to možno o aj niečo náročnejšie. Tiež by som ešte dodal, že my musíme väčšmi riešiť také tie spoločensko-zodpovedné veci – napríklad si musíme dávať pozor, kto je náš donor, s kým spolupracujeme a ako to komunikujeme, na čo presne používame financie, ktoré dostaneme a podobne. V tomto môže byť startup o niečo slobodnejší.

S akými najväčšími výzvami ste sa v Zmudri.sk odteraz stretli?

Je ich strašne veľa. Čo mi však hneď beží hlavou v rámci organizačného hľadiska, je práve “self-management” a dávanie si pozor na to, aby sme popri všetkej tej práci nevyhoreli. S tým sme mali od začiatku, a to najmä ja, obrovský problém. Keď človek robí niečo, čo ho extrémne baví a napĺňa, tak to často veľmi ľahko a rýchlo prepáli. Práve v tej neziskovej oblasti, častokrát býva najvyššia miera vyhorenia a je tam zvykom robiť toho strašne veľa, dávať do vecí 150% a byť zameraný na všetko, čo sa dá. Celé to zvládnuť je teda určite výzva.

Zároveň s týmto súvisí aj oblasť “talent management” a nábor nových a kvalitných ľudí, ktorí v organizácii dlhodobo zostanú aj za svojím spôsobom smiešne peniaze. V súvislosti s tým sa aj teraz chystáme robiť náš, zatiaľ, najväčší nábor, takže to bude výzva sama o sebe.

Jednou z ďalších výziev, ktorú riešime, je určite aj to, ako zaujať mladých ľudí, pretože témy, ktoré otvárame, nie sú úplne vždy atraktívne. Aj napriek jej dôležitosti a dopadu, koho z mladých zaujíma napríklad taká korupcia? Takže vedieť našu cieľovku zaujať je niečo, čo riešime od úplných začiatkov. 

Čo by si odporučil ľuďom, ktorí sa s podobnými problémami stretávajú tiež?

Čo mne osobne vo všetkom asi najviac pomohlo je, že som na to nebol sám. Aj keď nápad išiel odo mňa, tak jeho samotná realizácia stála na viacerých ľuďoch. Aj aktuálne to u nás vyzerá asi tak, že ja organizáciu oficiálne vediem, ale v skutočnosti máme veľmi “flat” štruktúru a všetci sa podieľame na tých najdôležitejších rozhodnutiach. Teda všetok tlak a stres nie je len na jednom človekovi, ale rozkladá sa medzi viacerých, čo je oveľa jednoduchšie. 

Popritom je neskutočne nápomocné mať mentorov, ktorí vás dokážu viesť celým procesom a s ktorými viete poradiť, keď to je potrebné.

Čo všetko sa vám vďaka Zmudri.sk doteraz podarilo?

Ja osobne vnímam práve to, ako dlho sme už ako organizácia vydržali, ako jednu z vecí, ktoré sa nám podarili zo všetkého najviac. Veľmi často sa stáva, že sa tímy po nejakej prvotnej fáze projektu alebo aj startupu rozpadnú. U nás sa stal presný opak. Začali sme v roku 2018 šiesti a doteraz sme tu aktívne takmer všetci, odišiel len jeden z nás.

Zároveň sú super aj rôzne ocenenia, ktoré sa nám so Zmudri podarilo získať, a to práve v tom, že to ľudia často vnímajú ako veľký úspech a robí nás to popritom viditeľnejšími.

Najviac nás však pohľadí pri srdci, keď nám prosto napíše nejaký učiteľ alebo mladý človek, aké je Zmudri super a ako mu to pomohlo. Vtedy si vždy povieme, že na to tu sme.

Čo by si ty osobne poradil svojmu o 5 / 10 rokov mladšiemu ja?

Asi nič :D. Myslím si, že som urobil všetko, čo som mal. Za jednu z najlepších skúseností však určite považujem vycestovanie do zahraničia – či už je to na vysokú školu, Erasmus, letnú stáž alebo čokoľvek iné, určite by do toho mal ísť každý človek. Čo si možno trochu vyčítam je, že okrem angličtiny neviem žiadny iný cudzí jazyk. 

Aké máte so Zmudri.sk plány do budúcna?

V rámci tímu sa dosť často rozprávali práve o tom, či chceme Zmudri ťahať skôr na stranu mladých ľudí a žiakov alebo k učiteľom, pretože to boli dve strany, ktorým sme vedeli veľa dať, ale bolo náročné ich skĺbiť dokopy. Často sme sa aj pri robení videí prichytili pri tom, že niečo do videa pre mladých nemôžeme dať, lebo to urazí učiteľov, alebo naopak. Práve preto by sme sa práve najbližšie 2-3 roky chceli sústrediť na to, aby sme tieto dve oblasti, ktoré sme doteraz riešili spolu, viac oddelili. Samozrejme, všetko, čo sme doteraz ako Zmudri vydali a vytvorili, zostane tak, ako to je aktuálne – my sa len budeme posúvať ďalej.

Popritom sme začali aj s učiteľským projektom s názvom “Zmudri do škôl”, kde sa môžu prihlásiť učitelia z celého Slovenska a my s nimi následne budeme počas školského roka aktívne komunikujeme a dodávame im materiály pre kvalitnejšiu výučbu žiakov. To pre nás predstavuje takú užšiu spoluprácu, z ktorej máme super výstupy a spätné väzby od žiakov zo škôl.

Mimo toho by sme tiež chceli rozbehnúť médium pre mladých, čo by bolo niečo ako nová platforma / portál, kde budeme tvoriť obsah vyslovene pre mladých na aktuálne témy vo svete, ktorý už ale nepôjde do škôl v rámci vzdelávacích materiálov. Tam budeme vedieť byť viac agilnejší.

Ak by sa nejaký čitateľ chcel zapojiť do Zmudri.sk a pomôcť vám, čo by mal urobiť?

Mimo full-time a part-time ľudí nám pomáha aj niekoľko dobrovoľníkov, takže to by mohla byť fajn príležitosť. Najlepšie je asi nám konkrétne napísať, ozvať sa nám cez LinkedIn, Instagram, email alebo akúkoľvek inú platformu. Hľadáme ľudí do rôznych oblastí, takže sme otvorení všetkému. Často sa nám ale stáva, že si záujemca o dobrovoľníctvo po prvých pár stretnutiach uvedomí, že na to vlastne nemá čas a chce sa venovať radšej niečomu inému, takže určite si to treba predtým dobre premyslieť.

O aké top knihy / filmy / podcasty / projekty / príležitosti... by si sa s ľuďmi rád podelil?

Ja som v tomto hrozný, pretože nečítam toľko kníh, koľko by som mal. Ale zhodou okolností som nedávno čítal známu knížku Radical Candor, v ktorej som sa veľmi našiel a ktorú by som ľuďom určite odporučil. Zároveň mám veľmi rád aj knihu Rozhodujúca dekáda, ktorá je o prelínaní sa osobných a profesionálnych vecí pre mladých ľudí, o budovaní si kariéry, osobného života a podobne – pre mňa bola veľmi “eye-opening”.

Ďakujeme Juliánovi za skvelý rozhovor a prínosné tipy pre startupistov.

Máš tip na človeka, ktorý by určite mal byť súčasťou Startup Talks? Prípadne sa chceš zapojiť ty sám? Ak áno, tak sa nám neváhaj ozvať cez Startup Talks Tip!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print